eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Erdőtűz pusztít egy hegyoldalon a dél-kaliforniai Yucaipa közelében 2020. szeptember 7-én. Vélhetően egy babaváró ünnepségen használt pirotechnikai eszköz okozta a hét végén a kaliforniai El Doradóban lángra lobbant, már mintegy hétezer hektárt elpusztító újabb tűzvészt.
Nyitókép: Kyle Grillot

Már nyolc halálos áldozata van a pusztító tüzeknek Kaliforniában

Lezárják mind a nyolc nemzeti parkot az egyesült államokbeli Kalifornia déli részén az ott pusztító tűzvészek miatt - jelentette be helyi idő szerint hétfőn az állam erdőgazdálkodásának munkatársa.

Randy Moore azt mondta, a rendelkezést naponta felülvizsgálják, ám hozzátette, hogy további tüzekre kell számítani. Leszögezte: nincs elég eszközük ahhoz, hogy minden tüzet eloltsanak.

Az elmúlt hetekben rekordmennyiségű, mintegy kétmillió hektárnyi területet pusztítottak el a tüzek. Az állam erdészeti és tűzvédelmi igazgatóságának szóvivője, Lynne Tolmachoff aggasztónak nevezte a helyzetet, hangsúlyozva, hogy a térségben elsősorban a szeptember-október időszak számít a legszárazabbnak, ilyenkor minden évben nő a tűzvészek száma.

Shaver Lake, 2020. szeptember 8.
Erdőtűz pusztít a kaliforniai Shaver Lake közelében 2020. szeptember 7-én este. A hatóságok felhívták a lakosság figyelmét a szárazság miatti nagyfokú tűzveszélyre Kaliforniában, ahol már több hete pusztítanak erdőtüzek.
MTI/AP/Noah Berger
Erdőtűz pusztít a kaliforniai Shaver Lake közelében 2020. szeptember 7-én este. A hatóságok felhívták a lakosság figyelmét a szárazság miatti nagyfokú tűzveszélyre Kaliforniában, ahol már több hete pusztítanak erdőtüzek. MTI/AP/Noah Berger

A melegrekordok miatt emelkedett a lakosság energiafogyasztása is, noha a bozóttüzek sok helyen áramkimaradásokat okoznak. A szolgáltatók arra kérték az embereket, csökkentsék az áramhasználatot, valamint jelezték, tűzveszély esetén biztonsági okokból ők maguk függeszthetik fel a szolgáltatást. A legnagyobb kaliforniai áramszolgáltató bejelentette, ez akár 21 megye 158 ezer háztartását is érintheti az állam északi részében.

Az elöregedett elektromos eszközök meghibásodása szintén sok, tűzzel járó balesetet okozott.

Augusztus 15-e óta Kaliforniából 900 tüzet jelentettek, többségüket az ebben az időszakban szokásos, viharok miatti villámlások okozták. A lángokban eddig nyolc ember vesztette életét, és több mint 3300 épület semmisült meg. Az államban és környékén több mint 14 ezer tűzoltó vesz részt az oltási munkálatokban.

Gavin Newsom, az állam kormányzója vasárnap vészhelyzetet hirdetett több kaliforniai megyében.

Donald Trump amerikai elnök augusztus végén természeti katasztrófának nyilvánította a kaliforniai bozóttüzeket, és ezzel szövetségi anyagi forrásokat biztosított a tűzvészek elleni küzdelemhez.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×