eur:
394.53
usd:
363.18
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Julija Timosenko korábbi ukrán miniszterelnök, a Haza párt elnökjelöltje sajtótájékoztatót tart Kijevben 2019. március 7-én. Ukrajnában március 31-én tartják az elnökválasztást.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

A tesztek szerint Timosenko legyőzte a vírust

Negatív lett a korábban koronavírusban megbetegedett Julija Timosenko volt ukrán kormányfő, ellenzéki parlamenti vezető legújabb vírustesztje – hozta nyilvánosságra pénteken a Facebookon az általa vezetett Haza párt szóvivője.

Marina Szoroka azt írta, hogy Timosenko már „sokkal jobban érzi magát”. A Haza párt vezetőjének még tüdőgyulladása van, de gyógyulása jól halad, és hamarosan visszatérhet a normális életbe és munkájához is – tette hozzá.

Timosenkóról augusztus 23-án hozta nyilvánosságra pártja szóvivője, hogy pozitív lett a tesztje koronavírusra. Marina Szoroka már akkor elmondta, hogy az 59 éves politikus állapota súlyos, magas lázzal küzd. Később elterjedt a sajtóban, hogy Timosenkót lélegeztetőgépre kellett tenni, ezt viszont utóbb pártja egyik képviselője cáfolta.

Timosenko a 2004-es „narancsos forradalom” egyik vezéralakja volt. 2005-ben, illetve 2007 és 2010 között töltötte be a kormányfői tisztséget Ukrajnában. Többször indult választáson elnökjelöltként, de előbb Viktor Janukovics, majd Petro Porosenko mögött végzett a második helyen, a legutóbbin már csak a harmadik helyre „futott be” Porosenko és az államfővé megválasztott Volodimir Zelenszkij mögött.

Viktor Janukovics Moszkva-barát elnök idején, 2011-ben hét év börtönbüntetésre ítélték az Ukrajna számára előnytelen, 2009-ben Oroszországgal megkötött gázszerződés címén. 2014-ben, a Janukovics bukását eredményező Majdan-tüntetések nyomán szabadult amnesztiával a börtönből. Pártja, a Haza párt jelenleg ellenzékben van az ukrán parlamentben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 07:53
×
×
×
×