eur:
389.11
usd:
361.96
bux:
68500.95
2024. május 8. szerda Mihály
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (j) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a visegrádi országok miniszterelnökeinek egyeztetésén tartott sajtótájékoztatón a lengyelországi Lublinban 2020. szeptember 11-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: ezt a célt nem akarjuk feladni még járvány idején sem

A V4-országok érdeke, hogy az egész közép-európai gazdaság működőképessége fennmaradjon, így kell jól védekezni a koronavírus-járvány ellen is – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi országok kormányfőinek a délkelet-lengyelországi Lublinban tartott pénteki találkozója után.

„Nem elég jól védekezni a megbetegedések és a halálozások számának tekintetében, ez nem elég, hanem eközben fenn kell tartani az országok és a gazdaságok működőképességét” – fogalmazott Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón a koronavírus-járvány második hullámánál alkalmazandó stratégiáról.

Kifejtette: a gazdaság működésének fenntartását mindenkinek elsősorban a saját hazájában kell megoldania, de utána a közép-európai gazdasági együttműködés keretében is ezt a vonalat érdemes követni.

Lublin, 2020. szeptember 11.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Igor Matovic szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Andrej Babis cseh (b-j) kormányfő a visegrádi országok miniszterelnökeinek egyeztetésén tartott sajtótájékoztatón a lengyelországi Lublinban 2020. szeptember 11-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Lublin, 2020. szeptember 11. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Igor Matovic szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Andrej Babis cseh (b-j) kormányfő a visegrádi országok miniszterelnökeinek egyeztetésén tartott sajtótájékoztatón a lengyelországi Lublinban. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A miniszterelnök közölte továbbá: a V4-ek egy olyan koordinációs rendszert szeretnének felállítani, amely akár egy órán belüli egyeztetéseket is lehetővé tesz a járvány elleni küzdelemben. Úgy tűnik, a koronavírus-járvány második hulláma is rendkívül agresszív, a megbetegedések száma világszerte nő – jelezte, hozzátéve: – meggyőződése, hogy

a kormányok reakciógyorsasága kulcstényező lesz a következő hónapokban.

Orbán Viktor azt is mondta, szeretné, ha a járvány ellenére nem tűnne el a V4-ek lelkesedése. „Azt a fejlődési lehetőséget, ami benne van a gazdaságainkban, továbbra is érvényesítenünk kell”, hogy a térség Európa legjobban élhető régiója legyen, és hogy eltűnhessen a kommunizmus miatt felhalmozódott hátrány – fogalmazott, kijelentve:

„ezt a célt nem akarjuk feladni még járvány idején sem”.

A fehérorosz helyzetről – amely szintén témája volt a lublini egyeztetésnek – a kormányfő azt közölte: Magyarország támogatja a lengyel erőfeszítéseket, és örül annak a lengyel előterjesztésnek, amely Fehéroroszország irányába egy stratégiai együttműködés gazdasági pillérére tesz javaslatot. „Fontos a demokrácia, fontosak az emberi jogok, de ennek követelése nem lesz elég, többre van szükség, egy stratégiai megközelítésre, és a lengyel javaslat ma ezt célozza” – mondta. Hozzátette, szerinte néhány hét múlva eljuthatnak oda is, hogy a gazdaság után a nagy stratégiai javaslat katonapolitikai-biztonsági lábát is megfogalmazzák, de ehhez szükség lesz az Európai Tanács ülésére, mert ez túlnyúlik a V4-ek hatókörén.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×