eur:
394.93
usd:
363.18
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (j) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a visegrádi országok miniszterelnökeinek egyeztetésén tartott sajtótájékoztatón a lengyelországi Lublinban 2020. szeptember 11-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: ezt a célt nem akarjuk feladni még járvány idején sem

A V4-országok érdeke, hogy az egész közép-európai gazdaság működőképessége fennmaradjon, így kell jól védekezni a koronavírus-járvány ellen is – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi országok kormányfőinek a délkelet-lengyelországi Lublinban tartott pénteki találkozója után.

„Nem elég jól védekezni a megbetegedések és a halálozások számának tekintetében, ez nem elég, hanem eközben fenn kell tartani az országok és a gazdaságok működőképességét” – fogalmazott Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón a koronavírus-járvány második hullámánál alkalmazandó stratégiáról.

Kifejtette: a gazdaság működésének fenntartását mindenkinek elsősorban a saját hazájában kell megoldania, de utána a közép-európai gazdasági együttműködés keretében is ezt a vonalat érdemes követni.

Lublin, 2020. szeptember 11.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Igor Matovic szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Andrej Babis cseh (b-j) kormányfő a visegrádi országok miniszterelnökeinek egyeztetésén tartott sajtótájékoztatón a lengyelországi Lublinban 2020. szeptember 11-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Lublin, 2020. szeptember 11. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Igor Matovic szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Andrej Babis cseh (b-j) kormányfő a visegrádi országok miniszterelnökeinek egyeztetésén tartott sajtótájékoztatón a lengyelországi Lublinban. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A miniszterelnök közölte továbbá: a V4-ek egy olyan koordinációs rendszert szeretnének felállítani, amely akár egy órán belüli egyeztetéseket is lehetővé tesz a járvány elleni küzdelemben. Úgy tűnik, a koronavírus-járvány második hulláma is rendkívül agresszív, a megbetegedések száma világszerte nő – jelezte, hozzátéve: – meggyőződése, hogy

a kormányok reakciógyorsasága kulcstényező lesz a következő hónapokban.

Orbán Viktor azt is mondta, szeretné, ha a járvány ellenére nem tűnne el a V4-ek lelkesedése. „Azt a fejlődési lehetőséget, ami benne van a gazdaságainkban, továbbra is érvényesítenünk kell”, hogy a térség Európa legjobban élhető régiója legyen, és hogy eltűnhessen a kommunizmus miatt felhalmozódott hátrány – fogalmazott, kijelentve:

„ezt a célt nem akarjuk feladni még járvány idején sem”.

A fehérorosz helyzetről – amely szintén témája volt a lublini egyeztetésnek – a kormányfő azt közölte: Magyarország támogatja a lengyel erőfeszítéseket, és örül annak a lengyel előterjesztésnek, amely Fehéroroszország irányába egy stratégiai együttműködés gazdasági pillérére tesz javaslatot. „Fontos a demokrácia, fontosak az emberi jogok, de ennek követelése nem lesz elég, többre van szükség, egy stratégiai megközelítésre, és a lengyel javaslat ma ezt célozza” – mondta. Hozzátette, szerinte néhány hét múlva eljuthatnak oda is, hogy a gazdaság után a nagy stratégiai javaslat katonapolitikai-biztonsági lábát is megfogalmazzák, de ehhez szükség lesz az Európai Tanács ülésére, mert ez túlnyúlik a V4-ek hatókörén.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×