eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Finn páncélosokkal erősít a horvát hadsereg

Hivatalossá vált, hogy a Patria nyerte a páncélosok beszerzésére kiírt horvátországi tendert, így a finn vállalat AMV-jével (Armoured Modular Vehicle - páncélozott, moduláris felépítésű jármű) korszerűsítik a horvát hadsereget.

A szerződés szerint a horvát hadsereg 84 darab nyolckerekű páncélozott szállító harcjárművet vesz, amelyeket részben Finnországban, részben Horvátországban szerelnek össze.

"Tökéletesen biztosak vagyunk benne, hogy a legjobb járművet választották. A döntés a kiváló eredményeket hozó horvátországi teszteknek és a versenyképes ajánlatunknak köszönhető" - dicsérte saját vállalatát Jorma Wiitakorpi, a Patria vezérigazgatója.

Az üzlet értéke mintegy 200 millió euró, azaz körülbelül 51 milliárd forint. Érdekesség, hogy a korábbi hírek szerint Zágráb 126 páncélos beszerzését tervezte; ugyanakkor, mivel a horvát hadsereg legtöbb eszköze elavultnak számít, a 84 új páncélos is jelentősen javítja a horvát haderő harcértékét.

A Patriának nem ez az első exportsikere a régióban, korábban a lengyel (690 páncélos) és a szlovén (135 páncélos) hadsereg tenderét is a finn cég nyerte.

Alapadatok

A horvátok által kiválasztott páncélozott szállító harcjármű (PSZH) tornyában egy 12,7 milliméteres géppuska kapott helyet, a fegyver csöve -8 és +48 fok között mozgatható. Az irányzó nappali/éjszakai periszkóppal is dolgozhat, amelyet fejlett képátalakítóval láttak el.

A járműcsaládnak egyébként többféle változata is létezik a PSZH-n kívül: a gyalogsági harcjármű, amelyet támogató feladatkörének megfelelően nagyobb tűzerejű toronnyal látnak, az AMOS nehézaknavető-szállító jármű, a parancsnoki vezetési pont, valamint a műhely- és harctéri mentő jármű.

A Patria AMV páncélzata jól bírja a strapát, maximálisan a 30 milliméteres páncéltörő lövedékeknek képes ellenállni. Az alapjármű harci súlya 25 tonna, terhelhetősége 10 tonna. A maximális közúti sebessége 100 kilométer/óra, hatótávolsága 800 kilométer; 60 százalékos lejtőt és 30 százalékos emelkedőt képes leküzdeni, úszási sebessége 8-10 kilométer/óra.

A járműben egy Scania dízelmotor dolgozik, teljesítménye 360 kilowatt. A sebességváltó automata, 7+1 fokozatú. A páncélos rendelkezik központi kerékfelfújó berendezéssel, kerekei független felfüggesztésűek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×