eur:
393.82
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Budapest, 2019. február 8. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) épületének déli homlokzata az V. kerületi Szabadság téren. MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor

MNB: szeptemberben visszatért pluszba a folyó fizetési mérleg

Szeptemberben – az előző két hónappal ellentétben – többlettel zárt a folyó fizetési mérleg. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján megjelent előzetes havi adatok szerint a folyó fizetési mérleg szeptemberi aktívuma 636 millió euró volt, az augusztusi 214 millió és a júliusi 297 millió euró deficitet követően.

Az Európai Uniótól befolyt tőkeátutalások 255 millió eurót tettek ki szeptemberben, így az országnak a folyó mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegéből számolt fizetési képessége a külfölddel szemben 882 millió euróra javult az augusztusi 44 millió euró finanszírozási igénnyel szemben.

Az előzetes havi adatokból ítélve a harmadik negyedévben ismét pozitívra fordult a folyó fizetési mérleg és 125 millió euró aktívummal zárt, míg a külső finanszírozási képesség 9550 millió euró volt. Az adatok erős fenntartással kezelendők, mert a harmadik negyedéves fizetési mérlegadatokat december 21-én közli majd az MNB.

Az első fél évben 531 millió euró volt a folyó fizetési mérleg hiánya a második negyedévi 847 milliós deficit miatt, az uniós tőketranszferek azonban elérték a 1,241 milliárd eurót, így a folyó mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlegéből számított külső finanszírozási képesség 694 millió euró volt az év első felében.

A folyó fizetési mérleg egyenlege rendszeresen együtt mozog a reálgazdasági folyamatokkal, nevezetesen a külkereskedelemhez kötődő pénzmozgással.

Szeptemberben az árukereskedelmi egyenleg 631 millió euró aktívumba fordult a fizetési mérlegben az augusztusi 271 millió és a júliusi 254 millió euró deficitet követően.

A szolgáltatások külkereskedelmi többlete 261 millió euróról 198 millió euróra apadt az előző hónapról szeptemberre, döntően az idegenforgalmi többletnek a határok ismételt lezárásából eredő 76 millió eurós csökkenése miatt.

A jövedelemágon sokkal szelídebb hullámzást mutat a fizetési mérleg. A munkajövedelmek 177 millió euró nettó hazautalt többlete, alig 5 millió euróval volt szeptemberben nagyobb az augusztusi összegnél. A befektetések jövedelmeinek 409 millió euró kivonása 15 millió euróval lett kisebb az előző havinál, ezen belül a működőtőke befektetések után járó profit hazautalása 352 millió euró volt szeptemberben alig 10 millió euróval kevesebb az augusztusinál.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×