eur:
390.8
usd:
365.13
bux:
68212.48
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: UNICEF/Frank Dejo

Egy egész generáció jövője került veszélybe a Covid miatt

A koronavírus-járvány komoly hatással van a gyerekek életére – írja legújabb, a gyermekek világnapja előtt nyilvánosságra hozott jelentésében az UNICEF. Miközben a fertőzött gyerekek tünetei általában enyhék, a növekvő fertőzöttségi adatok és a járvány oktatásra, valamint táplálásra gyakorolt hosszú távú hatásai egy egész generáció jóllétét fenyegetik.

„A járvány alatt végig tartotta magát egy mítosz, mely szerint a gyerekeket kevésbé érintette ez a betegség. Mi sem állhat távolabb a valóságtól” – mondta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója. „A gyerekek is megbetegedhetnek és terjeszthetik a betegséget, ám ez csak a jéghegy csúcsa. Az alapvető szolgáltatásokban keletkezett zavar és a növekvő szegénység jelenti a legnagyobb veszélyt a gyerekek számára. Minél tovább húzódik a krízis, annál súlyosabb lesz a hatása a gyerekek egészségére, jóllétére és táplálására. Egy egész generáció jövője került veszélybe” – tette hozzá Fore.

A jelentés szerint november 3-ig 87 vizsgált országot figyelembevéve minden 9 Covid-19 fertőzésből 1-et 20 év alatti gyerekek vagy fiatalok szenvedtek el, vagyis a 25,7 millió fertőzés 11 százalékát. További kutatások és tesztelés szükséges ahhoz, hogy jobban megértsük, milyen hatással van a vírus a legsérülékenyebb gyerekekre – áll az UNICEF közelményében.

A járvány eddigi csúcspontján az iskolabezárások a világ diákjainak több mint 90 százalékát (1,5 milliárd gyerek) érintették, ekkor

463 millió gyereknek nem volt semmilyen hozzáférése az elektronikus oktatáshoz.

Novemberben elején 572 millió gyereket érintenek az iskolabezárások.

A járvány súlyos fennakadásokat okozott az egészségügyi és szociális ellátórendszerekben, derül ki az UNICEF 140 országot vizsgáló jelentéséből.

A vizsgált országok egyharmada legalább 10 százalékos visszaesést tapasztalt az egészségügyi szolgáltatások – például vakcináció, terhesgondozás, gyermekkori fertőző betegségek kezelése – terén.

40 százalékos visszaesést mutatnak a nők és gyerekek élelmezésével foglalkozó szolgáltatások 135 országban. Több mint 250 millió 5 éven aluli gyerek nem jut hozzá a potenciálisan életmentő vitamin kiegészítőkhöz.

A legrosszabb forgatókönyvek megvalósulása esetén 2 millió 5 év alatti gyermek halála és 200 ezer halva születés várható a következő 12 hónapban

az egészségügyi és egyéb szolgáltatások felfüggesztése és a táplálási elégtelenségek miatt.

További 6–7 millió 5 év alatti gyermek szenvedhet sorvadástól vagy súlyos alultápláltságtól, ami

havi 10 ezer 5 év alatti gyermek halálához vezethet

– többségében Afrika szubszaharai régiójában, valamint Dél-Ázsiában.

15 százalékkal 150 millióra nőtt a mélyszegénységben élő – oktatáshoz, megfelelő táplálékhoz, egészségügyi ellátáshoz vagy ivóvízhez hozzá nem férő – gyerekek száma.

Az UNICEF a jelentésben hat pontban kéri a kormányokat és egyéb partnereit, hogy biztosítsák a gyermekek oktatását, csökkentsék közöttük a digitális különbségeket, biztosítsák számukra a hozzáférést az egészségügyi szolgáltatásokhoz, valamint az ivóvízhez és megfelelő táplálékhoz, tegyenek a növekvő gyermekszegénység ellen és támogassák a katasztrófahelyzet, vagy fegyveres konfliktus áldozatául esett családokat.

A gyermekbántalmazási esetek számának növekedése a járvány másik veszélyes hozadéka.

A bezártság, a megnövekedett online jelenlét és az egzisztenciális félelmek növelik a fizikai, verbális, szexuális bántalmazás lehetőségét. Az UNICEF Magyarország a gyermekek világnapjához közeledve indította el Ismerd fel és tegyél ellene című kampányát.

A világnapon 14 órától az UNICEF Magyarország Facebook-oldalán tartalmas online beszélgetéseket követhetnek az érdeklődők ismert szakértők közreműködésével. A kerekasztal beszélgetések olyan témákat járnak körbe, mint az öröklött rossz szülői minták meghaladása, az intézmények falain belüli erőszak, valamint az online szexuális zaklatók elleni védekezés.

A világnap estéjén 9 városban két tucat ikonikus épület kap kék díszkivilágítást, így emlékeztetve a gyermekjogok fontosságára. Többek között kék fényben úszik majd a Szabadság-szobor, a Müpa, a Duna Aréna és a Puskás Aréna, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egy–egy épülete, továbbá a Debrecenben a Nagyerdei Víztorony, a tatai Fellner Jakab Kilátó és a székesfehérvári Mol Aréna Sóstó.

Mindannyiunk közös felelőssége

Az UNICEF Magyarország arra kér mindenkit, hogy november 20-án, amennyiben teheti, hívja a 136 66-os adományvonalat, vagy küldje el SMS-ben a „Teszek ellene mondatot”. Minden hívás és SMS 500 forinttal támogatja az UNICEF bántalmazás elleni munkáját. A szervezet kéri, hogy az érdeklődők látogassanak el az unicef.hu/bantalmazas oldalra és regisztráljanak az ingyenes mesterkurzusra. Pénteken öltözzünk mindannyian kékbe, osszunk meg egy képet, jelöljük az @unicefhungary oldalát és használjuk a #WorldChildrensday hashtaget, ezzel is jelezve, hogy a gyermekek biztonsága mindannyiunk közös felelőssége.

November 20-a a gyermekjogok világnapja, 31 évvel ezelőtt ezen a napon fogadták el az ENSZ gyermekjogi egyezményét, amely világszerte garantálja a gyermekek jogait.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Fontos üzenetet kapott a magyar kormány a hitelminősítőtől

Fontos üzenetet kapott a magyar kormány a hitelminősítőtől

Magyarországnak hiteles költségvetési menetrendre van szüksége a jelenleg érvényben lévő adósbesorolásának alátámasztásához - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Gabriel Forss, az S&P Global Ratings elemzője. A hitelminősítő szerint a kormány által nemrég meghirdetett költségvetési csomag azt támasztja alá, hogy a kabinet komolyan veszi a fiskális helyzet megoldását és alapforgatókönyvükben azzal számolnak, hogy 2024 későbbi szakaszában egy hiteles konszolidációs csomagot jelent be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 29. 19:47
×
×
×
×