eur:
388.97
usd:
363.44
bux:
68111.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Elkészült a világ legnagyobb reptere, de a kínaiaknak ez sem elég

Elkészült Peking új reptere. A gigantikus építmény az olimpiai beruházásokkal együtt készült, és valószínűleg sem a sportolók, sem a versenyek látogatói nem csalódnak majd benne.

A 235 futballpályányi területet elfoglaló terminált, amely formáját és méreteit tekintve egy hatalmas sárkányhoz hasonlítható, egyelőre csak az újságíróknak mutatták be, az utasok csak jövő februártól használhatják azt.

Az új terminál önmagában is a világ legnagyobb repülőtere lenne, az építmény azonban két meglévő terminált egészít ki.

Mindössze három év alatt épült légi kikötő nagyobb, mint a londoni Heathrow négy terminálja, együttvéve. Sőt, még a Pentagon, az Egyesült Államok védelmi minisztériumának méreteit is túlszárnyalja. Majdnem a világ legnagyobb épülete, az Amsterdamban lévő Aalsmeer virágtőzsde méreteitől azonban néhány négyzetméterrel elmarad.

Az épülethez fűzött remények is hasonlóan gigantikusak: a 2012-ig dinamikusan növelnék az utasok számát, és elérnék a 90 milliót évente.

Csak néhány adat az épületről: 1 millió 810 ezer köbméter betont használtak fel az építéséhez, és 500 ezer tonna acélt. Csak összehasonlításképpen, az Eiffel toronyban 7300 tonna acél van. 4,55 millió négyzetméternyi mozgójárda van benne, és 447 lift.

Hatalmas számokat nem csak a reptér méretét leíró adatok között találhatunk. Kiderült, hogy az új terminálhoz vezető út építéséhez csaknem 10 ezer ember otthonát kellett lerombolni. Igaz, ez semmi ahhoz képest, hogy az olimpiai építkezések miatt 1,5 millió embert költöztettek ki házaikból.

A kínai az elmúlt években megépítették a világ legnagyobb hídját, a harmadik legmagasabb épületét és a legnagyobb metróhálózatot. A kínai álmok azonban ezzel nem értek véget: máris azt tervezik, hogy egy újabb repteret létesítenek. Ez várhatóan 2015-re készül el, akkorra, amikor a februárban forgalomba állítandó épület eléri kapacitása határát.

Ha fotókat akar látni a reptérről, kattintson ide.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×