eur:
389.32
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Orosz katonák ereszkednek le egy helikopterről a Kavkaz-2020 fedőnevű nemzetközi hadgyakorlaton az Oroszország Asztraháni területén lévő Kapusztyin Jar gyakorlóterén 2020. szeptember 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Videók: komoly haderőt vonultatnak fel az oroszok

A Pentagon szerint már több orosz katona van az ukrán határ közelében, mint amennyi annektálta a Krím-félszigetet.

Jelentősen bővült az orosz haderő az ukrán határ közelében, a megszállt Krím-félsziget területén az elmúlt két hétben, és már meghaladta a 2014-ben az elcsatolást végrehajtó csapatok létszámát – közölte a Pentagon. John Kirby sajtótitkár pontos számot nem közölt, de aggasztónak nevezte a helyzetet.

„Felszólítjuk Oroszországot, hogy tegye világosabbá szándékait. Nem hisszük, hogy ez a fellépés elősegíti a biztonságot és a stabilitást az ukrán határ mentén” – emelte ki Kirby, hozzátéve, hogy tisztában vannak azzal, hogy az oroszok hadgyakorlatról beszélnek, ám világos, hogy nem ez a mostani csapatmozgások célja.

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij szóvivője a múlt héten azt közölte, 80 ezer katona vonult fel az ukrán határon, közülük 40 ezer Krímben. Az EU hétfőn 100 ezres létszámról beszélt.

A Daily Mirror jelentése szerint 107 ezer orosz katona, 1300 tank, 3700 drón, 1300 tüzérségi eszköz és 380 rakéta-sorozatvető vonult fel a térségben.

A Portfolio összeállításban több videót is bemutat az orosz fegyverarzenálról, Az egyiken BTR-80-as, 8x8-as páncélozott szállító harcjárművek haladnak, mögöttük pedig Kamaz, Ural és Kraz teherautók konvojban.

Egy, a Reuters által közölt fotón T-72B3 harckocsik láthatók. A kép állítólag Maszlovkában készült, körülbelül 300 kilométerre az ukrán határtól készült.

Több felvételen BMP-3-as gyalogsági harcjárművek és 2Sz19 Mszta önjáró lövegek láthatók.

Az orosz ejtőernyős alakulat BMD-4-es könnyű gyalogsági harcjárműveiről fedélzeti kamerás felvételt is közzé tettek.

Emellett videó készült átcsoportosításra kerülő T-80BVM harckocsikról is.

Nem megerősített források szerint Sz-400-as rakétavédelmi rendszereket és 9K720 Iszkander ballisztikus rakétákat is a régióba vezényeltek, ám ezekről semmilyen konkrét bizonyíték nem került nyilvánosságra.

A Portfolio megjegyzi, sok a dezinformáció, a felvételeket érdemes fenntartásokkal kezelni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×