eur:
393.9
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Kardinális változás a nyugdíjazásnál

A nyugdíjtörvény eddig úgy rendelkezett, hogy a megállapított nyugellátásról nem lehet lemondani. Július 1-jétől ez módosul.

Mint arról az Infostart is beszámolt, július 1-től több ponton is változnak a nyugdíjszabályok. A megállapított nyugellátásról szóló új szabály is a módosítássorozat keretében lépett életbe: a végleges határozat közlésétől számított 15 napon belül vissza lehet vonni a nyugdíjigényt – hívja föl a figyelmet a Napi.hu.

Farkas András, a nyugdíjguru.hu szakértője szerint erre a rendelkezésre azért volt szükség, mert a nyugdíjbiztosítási eljárások egyfokozatúvá váltak, vagyis a nyugdíjbiztosítási határozat ellen nem lehet fellebbezni, így az a közléssel egyidejűleg, azonnal véglegessé válik. (Csak törvényszéken támadható meg.)

Különösen azok örülhetnek ennek az egyszerű igényvisszavonási lehetőségnek, akik a megállapított nyugdíjösszeg láttán azonnal módosítanák az igénylésüket. Mikor fordulhat ez elő?

  • Ha a nők kedvezményes nyugdíját igénylő hölgy az összeg ismeretében inkább visszavonná a Nők40 igénylését, és csak később, vagy csak a korhatára betöltésével igényelné a nyugdíját.
  • Ha a nyugdíjkorhatára betöltésével a rokkantsági ellátásban részesülő személy igényli az öregségi nyugdíját, de annak összege kisebb lenne, mint a rokkantsági ellátása összege: ilyen esetben, ha visszavonja az öregségi nyugdíj igénylését, részére a rokkantsági ellátását folyósítják megszakítás nélkül élethossziglan tovább.
  • Ha a korhatár betöltésével igényelt nyugdíj összege láttán az érintett személy inkább tovább dolgozna a nyugdíj megállapítása nélkül.

Szóba jöhet még az az esetet is, amikor a korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő személy a nyugdíjkorhatára betöltését követő 6 hónapon belül az ellátása/járandósága melletti legalább 365 napos munkavégzésére tekintettel kéri a nyugdíja újraszámítását – de ilyen esetben eleve csak akkor állapítják meg a nyugdíjat új összegben, ha az magasabb lenne, mint az ellátás/járandóság összege.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×