eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Pixabay

Újabb járványhullámtól tart Horvátország

Tíz hét folyamatos csökkenés után a múlt héten 22 százalékkal nőtt Horvátországban az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma a megelőző héthez képest - derült ki a válságstáb hétfői jelentéséből.

A horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) nem elégedett az átoltottság arányával sem. Dijana Mayer járványügyi szakember, a HZJZ munkatársa elmondta: szerették volna, ha június végéig sikerül beoltani a lakosság felét, de a számok ennél sokkal alacsonyabbak. A lakosság mindössze 35 százaléka kapta meg valamelyik vakcina első dózisát, ami nem elég ahhoz, hogy nyugodtak lehessenek és visszatérhessenek a régi, normális élethez.

Zágráb attól tart, hogy az alacsony átoltottság miatt egy újabb járványhullám érheti el Horvátországot, és a tavalyi évhez hasonlóan már augusztus 15-én véget érhet a turisztikai szezon.

Továbbra is nagyok az eltérések az átoltottság terén a megyékben

A legtöbben - a felnőtt lakosság 46 százaléka - Zágrábban, a fővárosban oltatták be magukat, Isztriában ez a szám valamivel több mint 40 százalék, míg a dalmát megyékben sokkal kevesebb.

Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC) Horvátországot négy régióra osztja: Isztria az adriai Horvátországhoz tartozik, amely egészen Dubrovnikig magába foglalja a tengermelléket. A megye vezetése már többször is kérte a kormányt, hogy javasolja az ECDC-nek a megyék szerinti monitorozást, mert szerintük így hátrányos helyzetbe kerülnek.

Isztriában mindössze három aktív esetet tartanak számon,

miközben Zára (Zadar) megyében 159-et.

Szigorítások jöhetnek a turistáknak is

Járványügyi szakemberek szerint - ha tovább nő az újonnan fertőzöttek száma - Horvátország hamarosan lekerülhet az úgynevezett zöld jelzésű országok listájáról, és más országok, ahonnét a turisták érkeznek, szigorításokat vezethetnek be a tengerparti országgal szemben.

Horvátországban a turizmusból származó bevételek a hazai össztermék (GDP) közel 20 százalékát teszik ki. Zágráb ezért védettségi igazoláshoz kötné a jövőben a szolgáltatások igénybevételét és az állami támogatásokat a vállalkozók számára. Így akarja felgyorsítani az oltási kampányt és lassítani a járvány terjedését.

Az elmúlt 24 órában 9 új fertőzöttet azonosítottak, amivel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírussal megfertőződöttek száma meghaladta a 360 ezret. A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeinek következtében egy új beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 8219-ra emelkedett. Kórházban jelenleg 140 beteget ápolnak, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 508 083-an kaptak védőoltást, közülük 1 161 224-en már a második adagot is. Ez a felnőtt lakosság 46, illetve 34 százaléka.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Hívjuk bárhogy is, a fenntarthatósági, ESG tényezők mára elválaszthatatlan részeivé váltak a vállalati stratégiáknak. Ezen belül is fontos az e-autók térnyerése, ám e téren újabb paradigmaváltás következett be: a kínai e-autók immár a magyar piacon is tarolnak. De vajon az ázsiai cégek is ugyanolyan környezettudatosak ESG téren, mint nyugati versenytársaik? Miért szó szerint lényeges az ESG Lényegességi Jelentése, és mit jelent mindez egy környezettudatos cégvezető számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×