eur:
392.87
usd:
366.68
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Az amerikai Nemzeti Óceanográfiai és Atmoszférakutató Hivatal (NOAA) által készített műholdfelvétel az Ida névre keresztelt trópusi viharról a Mexikói-öböl északi részén 2021. augusztus 28-án.
Nyitókép: Műholdfelvétel az Ida névre keresztelt trópusi viharról a Mexikói-öböl északi részén 2021. augusztus 28-án. MTI/AP/NOAA

Négyes fokozatúvá erősödött az Egyesült Államok déli partjaihoz közeledő Ida hurrikán

Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ (NHC) jelentése szerint négyes fokozatúra erősödött az Egyesült Államok déli partvidékéhez közeledő Ida hurrikán vasárnap hajnalban a trópusi ciklonok szélsebességét mérő, ötfokozatú Saffir-Simpson-skálán.

A hurrikán szeme helyi idő szerint éjjel két óra körül 280 kilométernyire délre volt a Louisiana állambeli Houma városától, amely 120 kilométernyire északnyugatra fekszik a Mississippi folyó torkolatától. Szakértők szerint a vihar 209-215 km/órás széllökésekkel érhet partot a térségben vasárnap helyi idő szerint kora délután.

John Bel Edwards, Louisiana állam kormányzója elmondta, hogy próbálnak minél több hotelszobát felszabadítani, hogy a hurrikán által veszélyeztetett térségből kimenekített emberek közül minél kevesebbet helyezzenek el tömegszállásokon.

Ez azért lenne fontos, mert az Egyesült Államok déli államaiban az elmúlt néhány hétben ismét fölerősödött a koronavírus-járvány. Az alacsony átoltottság és a vírus korábbi variánsainál fertőzőbb delta variáns miatt New Orleansban a kórházi ágyak nagy része foglalt.

Az Ida hurrikán olyan hirtelen erősödött, hogy hiába hirdették volna ki, nem lett volna már idő végrehajtani a város mind a 390 ezer lakosának a kötelező evakuálását. A helyi hatóságok és LaToya Cantrell polgármester ezért csak arra szólították föl New Orleans lakóit, hogy önként keressenek menedéket a várhatóan pusztító erejű vihar elől.

Tizenhat éve ugyanezen az augusztusi napon érte el az Egyesült Államok délkeleti részét a Saffir-Simpson-skálán 3-as fokozatú Katrina hurrikán, amelynek következtében több mint 1800 ember vesztette életét. Az akkori vihar a legjelentősebb károkat New Orleansban okozta, miután a várost védő gátrendszer hiányosságai miatt New Orleans területének mintegy 80 százaléka víz alá került. A Katrina volt az egyik legpusztítóbb az Egyesült Államok történetében feljegyzett hurrikánok közül. A katasztrófa okozta károkat több mint 108 milliárd dollárra becsülték.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×