eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com,

Egy ország a lakosság gyorsétterem-mániáját használja fel a koronavírus elleni harcban

Új-Zéland célja a kilencven százalékos átoltottság, aminek eléréséért újszerű helyszíneken is létesítenének oltópontokat.

A kormány elsőként a KFC gyorsétteremmel kezdett tárgyalásokat annak érdekében, hogy az ételükre várók koronavírus elleni védőoltásban részesülhessenek a lánc gyorséttermeiben. "Egyszerűen ott akarjuk elérni az embereket, ahol a legtöbben vannak" - mondta a lépés okáról Grant Robertson miniszterelnök-helyettes.

Az új-zélandiak nagyon szeretik a gyorséttermi ételeket, ebben az országban van az egy főre eső legtöbb McDonald's és KFC. Amikor Aucklandben kedden este feloldották a kijárási tilalmat, az emberek megrohamozták a gyorséttermeket, egy nappal korábban pedig két embert azon kapott rajta a rendőrség, hogy a szigorú ellenőrzések dacára százezer dollárt és rengeteg KFC-gyorsételt próbálnak meg becsempészni Aucklandbe.

"Biztosak vagyunk abban, hogy nagyon sok aucklandi megy majd elviteles gyorsételért ezekbe az éttermekbe, ki akarjuk használni a lehetőséget"

- nyilatkozta Robertson a The Guardian tudósítása szerint.

Vannak kihívások

Az ugyanakkor, hogy az oltást követően 20 percet várakozzanak még a helyszínen az emberek, kihívást jelenthet ilyen körülmények között. Ezzel kapcsolatos tervekre még szükség lesz azelőtt, hogy megkezdődhetne a gyorséttermi oltásfelvétel.

A miniszterelnök-helyettes elmondása szerint más nagy forgalmú helyekkel kapcsolatos terveik is vannak.

Jo Bartley, Auckland egyik tanácsosa vetette fel hétfőn az ötletet, hogy tárgyalni kellene az új-zélandi KFC-t, Pizza Hutot és Taco Bellt üzemeltető Restaurant Brands-szel az oltópontok létrehozásáról. Szerdán a közösségi médiában azt írta, hogy a Restaurant Brands tájékoztatta őt arról, a kormány felkereste a céget, hogy megvitassák a koncepcióban rejlő lehetőségeket.

Sokaknak kell még beoltatniuk magukat

A kormány minden lehetséges eszközt bevet az átoltottsági cél elérésére, hogy azt követően lezárások nélkül élhessenek az új-zélandiak. Ösztönző intézkedések bevezetését nem tervezik, mivel Robertson szerint ezek nemzetközi megítélése vegyes és nem is tisztességes jutalmazni a most beoltottakat, hisz a korábban oltottak nem kaptak semmit. Azt ugyanakkor elmondta: tud arról, miszerint

egyes vállalkozások díjazzák az oltást ingyen szendviccsel és hasonló dolgokkal, ezt pedig támogatja ő is.

Jacinda Ardern is sürgeti országa népét az oltás felvételére.

"Most lehetőség nyílik arra, hogy a világ egyik legmagasabban átoltott országává váljunk, de a dolog mindannyiunkon múlik. Megvan a szükséges vakcinakészletünk és megvan a munkaerő, amely készen áll a feladat elvégzésére" - mondta.

Eddig az új-zélandiak 72 százaléka kapott már egy oltást, a teljesen immunizáltak aránya mindössze 38 százalék.

A Te Pūnaha Matatini kutatóközpont által készített modellek szerint a 90 százalékos vagy annál magasabb vakcinázottság elérése, valamint a maszkviselés, a kontaktkutatás és a gyorstesztelés az egyetlen módja a folyamatos, szigorú lezárások minimalizálásának. Ha csak a lakosság 80 százalékát oltják be, a vírus közösségi kitörése még mindig 7000 halálesetet és 60 000 kórházi kezelést eredményezhet.

Új-Zéland csütörtökön 15 új koronavírusos megbetegedést jelentett az aucklandi kitöréshez kapcsolódva, három esetet még nem sikerült összekapcsolni azzal. A kitörés eddig 1123 esetet számlál. Tizenöt ember kórházban van, három pedig intenzív osztályon.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×