eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kamatemelések jönnek egymás után - a nap hírei

A kamatemelések folytatásáról döntött a monetáris tanács. Alkotmányosnak minősítette a védettségi igazolványt szabályozó kormányrendeletet az Alkotmánybíróság. A Nemzeti Pedagógus Kar információi szerint az iskolák 4 százalékában van érvényben koronavírus-fertőzés miatt valamilyen intézkedés. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot és a szigorítás folytatásáról döntött a monetáris tanács. A kamatfolyosó két szélét is 15 bázisponttal változtatta az MNB. A forint gyengüléssel reagált a lépésre. A testület értékelése alapján az inflációs kilátások és az ezeket övező, továbbra is felfelé mutató kockázatok egyértelműen a júniusban megkezdett kamatemelési ciklus havi ütemű folytatását indokolják.

A kormány arra számít, hogy az év végére megszülethet a megállapodás az Európai Bizottsággal a helyreállítási alap forrásairól – jelentette ki a pénzügyminiszter. Varga Mihály a Portfólió konferenciáján az elhúzódó vitával indokolta a szeptemberi devizakötvény kibocsátást. Hozzátette: a gazdaság újraindult, ugyanakkor kérdés, kitart-e a lendület. Varga Mihály szerint a járvány mellett a másik veszélyt az infláció jelenti.

Az elmúlt 24 órában 16 koronavírusos beteg halt meg, összesen 859 új fertőzöttet igazoltak. 999 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 144-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 14.588-ra emelkedett. A járvány kezdete óta 30.418-an haltak meg a betegségben. A beoltottak száma eléri csaknem a 6 milliót, több mint egymillióan már a harmadik adagot is megkapták.

Alkotmányosnak minősítette a védettségi igazolványt szabályozó kormányrendeletet az Alkotmánybíróság. A testület egyhangúlag elutasította azokat az alkotmányjogi panaszokat, amelyek szerint a szabályozás tartósan fennálló és súlyos alapjogsérelmet okoz azok számára, akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Az alkotmánybírák szerint a vizsgált rendelkezések nem ütköznek a hátrányos megkülönböztetés tilalmába.

Az október 23-i rendezvényekre és a halottak napja alkalmából tartandó megemlékezésekre sem lesznek érvényesek a koronavírus-járvány miatti korlátozások – közölte a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, miután az operatív törzs elfogadta a központi rendezvények biztosítási tervét. Kovács Zoltán úgy fogalmazott, hogy idén nemcsak a forradalom 65. évfordulójára, hanem az 50. évfordulón történt atrocitásokra is emlékeznek. Az általa vezetett operatív törzs információi szerint mintegy 400-450 állami, önkormányzati, valamint a gyülekezési törvény hatálya alá eső egyéb rendezvény lesz.

A Nemzeti Pedagógus Kar információi szerint az iskolák 4 százalékában van érvényben koronavírusfertőzés miatt valamilyen tanügyi intézkedés. Horváth Péter elnök az InfoRádiónak azt mondta: a pozitív eseteket szinte kivétel nélkül az általános iskolákban azonosították. A Koronavírus Sajtóközpont szerint eddig a 12 éven felüliek több mint fele, 236 ezren kapták meg a vakcina 2 dózisát. Horváth Péter úgy tudja a tanárok oltottsága már 90 százalék körüli.

4,4 milliárd forintot fordít jövőre a kormány a Nemzeti Tehetség Programra. A családokért felelős tárca nélküli miniszter elmondta: ennek keretében az úgynevezett Stipendium Peregrinum ösztöndíjnak köszönhetően majdnem ötven diák tanulhat a világ legjobb egyetemein. Novák Katalin kiemelte: a programban nemcsak a tandíjat, hanem minden egyéb felmerülő költséget is finanszíroz a kormány.

Európa legnagyobb szuperszámítógépének fejlesztésébe kezd az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az OTP - jelentette be Palkovics László miniszter az Infotér konferencián. A bevitt adatokat a szuperszámítógép képes lesz a mindennapi élet egyéb területein is alkalmazni, például az oktatásban, a kutatás-fejlesztésben, a piaci szektorban. Palkovics László azt mondta, hogy a szuperszámítógép a jövő év közepéig két magyarországi helyszínen kezdi meg működését.

Bővítette csurgói telephelyét a Mol. A 9 milliárd forintos beruházás a környezetterhelés csökkentését szolgálja. A Mol közleményében azt írta: a két évig tartó fejlesztés eredményeként megépült Magyarország legmagasabb, 28 méteres, 15 ezer köbméteres kőolajtartálya, így a környéken felszínre hozott kőolajat tartályautók helyett az Adria vezetéken keresztül szállítják a százhalombattai Dunai Finomítóba. A társaság a kőolajvezeték használatával évente több mint 15 ezer tankautó fuvart vált ki, és mintegy 7 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást szüntet meg.

Robotsebészeti eszközzel műthetnek az Országos Onkológiai Klinikán és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban. Az emberi erőforrások minisztere elmondta: a világszínvonalú berendezés beszerzésére uniós támogatással nyílt lehetőség. Az eszközöket az év végén telepítik, és a vállalás szerint a két intézet 100-100 robotsebészeti urológiai és nőgyógyászati beavatkozást végez el 2023 februárjáig.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×