eur:
392.13
usd:
366.34
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Aerial view of London and the Tower Bridge, England, United Kingdom
Nyitókép: heyengel / Getty

Újabb országok oltási igazolásait ismerhetik el a britek, a keleti vakcinákról még nincs szó

Ugyan nem törlik el a brit karanténhotelek intézményét, de a gyakorlatban nem fogják használni. Mindez azért történik, mert az utolsó országokat is levették az úgynevezett piros beutazási listáról. Ennek nyomán senkinek sem kell 10 napos, fizetős karanténba vonulnia, aki a szigetországba érkezik.

A brit kormány törölte a piros beutazási listáról az azon szereplő utolsó hét országot. Grant Shapps közlekedési miniszter közlése szerint november 1-től már nem lesz a jegyzékben Kolumbia, Venezuela, Ecuador, Panama, Peru, Haiti és a Dominikai Köztársaság neve.

Mindez azt jelenti, hogy az innen a szigetországba – azaz mind a négy államalkotó nemzet területére – érkezőknek nem kell kötelező 11 éjszakára karanténba vonulniuk az erre kijelölt szállókban, és megfizetniük a meglehetősen drága, több mint kétezer fontba kerülő ellátást. Február óta több mint 200 ezer ember kényszerült erre.

A piros jegyzéket azonban nem szüntetik meg a britek, és a pandémia három hetente történő felülvizsgálata során esetleg újra belekerülhetnek egyes országok. A kormány pedig készenlétben tart néhány száz karanténhotel-szobát.

A brit közlekedési minisztérium magyarázata szerint mivel „a delta a domináns vírusvariáns világszerte, ezért csökken az esélye, hogy ismert variánsok bejussanak az Egyesült Királyságba”.

A brit sajtó szerint a kormány közben arra is készül, hogy elismerje harmincnál is több ország oltási igazolásait – így az onnan érkezőknek sem kell majd 10 napos karanténba vonulniuk.

A lépés nem jelenti azt, hogy zöld utat adnának a briteknél nem jóváhagyott vakcinákkal

– így Szputnyikkal és Sinopharmmal oltottaknak.

Az utazási könnyítések közé tartozik, hogy három hónapiga tartó vizsgálódás után az Európai Unió közölte: ezentúl az EU-s vakcinaútlevéllel egyenértékűnek ismeri el a brit oltási igazolást. Svájcnak, Ukrajnának, Törökországnak és Észak-Macedóniának mindez csak öt-nyolc hétig tartott – jegyezte meg a Guardian című lap.

A brit oltási papírok elismerésének csúszása frusztráló volt a brit utazók számára, különösen azért, mert sok EU-tagállamban követelik meg az igazolást a tömegrendezvényekre vagy szórakozóhelyekre való belépéskor.

A britek már augusztus 2. óta beengedik azokat az EU-s állampolgárokat, akik az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltásokat kaptak és nekik nem kell karanténba vonulniuk a Nagy-Britanniába való belépés után.

A BBC elemzése megjegyezte:

az utazási ágazat számára igazából csak jelképes értéke van a brit kormányzati döntésnek,

mivel ettől még nem fog több repülőjárat érkezni.

A jelenlegi – és a hónap elején lazított – szabályok szerint az elismert vakcinával oltott EU-s és más állampolgároknak immár nem kell PCR-teszt, hanem elég az olcsóbb lateral flow teszt az angliai belépéshez, és vasárnaptól ez lesz érvényben a többi országrészben is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×