eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Unsplash.com

Mint parázs a hamu alatt, fennmaradt egyfajta társadalmi folytonosság az 1960-as években

Az árnyékos oldalon – Vidéki Magyarország a rövid hatvanas években címmel jelent meg a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Történettudományi Kutatóközpont együttműködésében létrejött Vidéktörténeti Témacsoport a vidéki magyar társadalom sorsának huszadik századi történetét bemutató sorozatának legújabb kötete.

A 13 tanulmányt tartalmazó kiadvány legfontosabb kérdése az, hogy a hatvanas évek – amelyről mind a mai napig az a kép él, hogy a konszolidáció időszaka volt –, valójában milyen mélyreható társadalmi változásokat hozott általában a magyar társadalomban, de különösen a vidéki magyar népesség életében, mondta el Horváth Gergely Krisztián, a BTK Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, a könyv társszerkesztője.

"Mi az ötvenes éveket tartjuk hosszú ötvenes éveknek: 1948-cal indul a Rákosi-diktatúrának a nyílt szakasza, és végül is ebben ‘56 nagyon nem jelent cezúrát, a kádári represszió, megtorlás gépezete egészen a kollektivizálás végéig, 1961-ig nagyjából hasonló aktivitással zakatol. A párt egyébként ezt úgy mondta, hogy 1962 a szocializmus alapjainak lerakása. És innentől kezdve lehet beszélni arról, hogy valóban, van egy más hangsúly, nem olyan látványos erőszakpolitika, ami itt jellemzi a vidékpolitikát, viszont más eszközökkel hasonló célokat követ továbbra is az állam. Ezek között elsősorban az szerepel, hogy a gazdaságban az állam túlsúlyát tartósan meg tudják teremteni, másrészt a mezőgazdaság és az agrárnépesség kiszolgálója lesz továbbra is, tehát másod- harmadrangú állampolgár szerepben van az ott élő népesség.

Lényegében a ‘62 és ‘71 közötti időszak egy olyan szűk évtized, amikor sokszor informális gyakorlatként, nem kimondott törvényi szabályozók mellett folyik ez a társadalompolitikában, társadalombiztosítás terén, akár a falvak finanszírozásában és a fejlesztéspolitikában folyik ez a hátrányos megkülönböztetés, ami aztán 1971-re nyílt színt kap. Ez az úgynevezett településfejlesztési koncepció lesz az, ami nyílt kártyákkal megmutatja, hogy innentől fogva az állam valóban nem szán szerepet a falvaknak, tehát a 3200 magyar településből van 3000 falusi jellegű és ebből kétezer település semmiféle fejlesztési forrásban nem részesül. És ezért ez jelöli ki ennek az időszaknak a végpontját" - fejtette ki Horváth Gergely Krisztián.

A vidéki és fővárosi kutatók hálózatában működő témacsoport-vizsgálatai feltárták, hogy nem tartható az a megközelítés, amely a hatvanas éveket a konszolidáció időszakaként írja le.

A BTK Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa szerint mindazon toposzok, mítoszok, amelyek a stabilitásról, a kiszámíthatóságról vagy az életmódnak oly jellegű emelkedéséről szóltak, amelyek nem veszik figyelembe mindennek a társadalmi árát, azok valójában megalapozatlan, sőt, sok esetben kijelenthetően hazug mítoszok, toposzok.

"Azt gondolom, ezeket a toposzokat egyrészt dekonstruálni tudtuk ebben a kötetben, másrészt az is látszik, hogy a társadalom nem pusztán elfogadta vagy hozzáidomult a Kádár-rendszerhez, és ilyen módon állt föl az úgynevezett konszolidáció, hanem sokkal inkább felismerte azt, hogy hol vannak azok a határok, amin túl nem érdemes nyújtózkodni vagy vágyakat megfogalmazni, mert a hatalom repressziója nem fog elmaradni. Ezzel együtt felismerték, melyek azok a lehetőségek és kiskapuk, amelyek mégis élhetővé tették a mindennapokat, akár úgy, hogy ki-ki a családi szűkebb közösségi szinten valamiféle boldogulást is fel tudott mutatni" – magyarázta Horváth Gergely Krisztián.

Mindezekből következően a kötet fontos megállapítása az is, hogy bármennyire szerette volna, a hatalom nem volt képes teljesen kontrollálni a társadalmat, a bibói értelemben vett "szabadság kis körei" léteztek, és ha sok roncsolás, sok veszteség árán is, de mint parázs a hamu alatt, fenn tudott maradni valamiféle társadalmi folytonosság, értékrendbeli folytonosság az időszakban – tette hozzá Az árnyékos oldalon – Vidéki Magyarország a rövid hatvanas években című kötet társszerkesztője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×