eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Happy couple spending time together. Attractive pregnant woman with her husband at home holding ultrasound image in hands. Ultrasonography. Last months of pregnancy.
Nyitókép: Vasyl Dolmatov/Getty Images

Csökken a babaváró súlya, de…

Az új fogyasztásihitel-szerződéseken belül már gyengül a támogatott konstrukció dominanciája, miközben a kölcsön állománya stabilan emelkedik.

A jegybanki statisztikák szerint a harmadik negyedévben összesen 139,4 milliárd forint értékben kötöttek babaváró-szerződéseket az arra jogosult ügyfelek, ami 7,8 százalékkal elmaradt az egy negyedévvel korábbi 151,2 milliárdtól. Ez önmagában még nem jelent sokat, hiszen a támogatott kölcsön új szerződéseinek volumene viszonylag szűk sávban ugyan, de folyamatosan ingadozott a koronavírus-járvány tavaly tavaszi kitörése óta. A fogyasztási hitelek teljes piacát vizsgálva azonban jól látszik, hogy a babaváró súlya 2020 negyedik negyedéve óta folyamatosan csökken az új kihelyezéseken belül: miközben a múlt év utolsó három hónapjában megkötött fogyasztásihitel-szerződéseknél még 55 százalékos volt a támogatott kölcsön részesedése, az idei harmadik negyedévre 42 százalék alá csökkent – írja a Világgazdaság.

A lap hozzáteszi, hogy a babaváró mérséklődő piaci részesedése mögött egyértelműen az áll, hogy az új szerződések volumene ma már nem tud számottevően emelkedni – sőt, egyre ritkábban lépi át a havi 50 milliárdos határt –, miközben a járvány nyomán látványosan háttérbe szorult személyi kölcsönök piaca ismét kezd magára találni.

Az enyhén csökkenő, de stabil kereslet nyomán viszont a babaváró konstrukció egyre nagyobb szeletet hasít ki a lakossági hitelportfólióból. Az MNB adatai szerint szeptember végén már meghaladta az 1462 milliárd forintot az állomány, ami kiugró mértékű, bő 58 százalékos növekedés 2020 azonos időszakához képest. Ennek nyomán szeptember végére a babaváró már a teljes lakossági portfólió 16 százalékát adta, szemben az egy évvel korábbi 11,7-del.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×