eur:
394.36
usd:
370.18
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő utasok a budapesti Farkasréti temető előtti villamosmegállóban a közelgő mindenszentek ünnepe és halottak napja előtt 2020. október 31-én. Halottak napján, és annak hétvégéjén is kiemelten fontos a fertőzések megelőzésére szolgáló szabályok betartása - hívta fel a figyelmet pénteken a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Az operatív törzs mindenkit arra kért, hogy aki tömegközlekedéssel közelíti meg a temetőt, a járművön és a várakozóhelyen is viseljen maszkot.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Sokkal borúsabbnak látjuk most a helyzetünket, mint októberben

Félünk a munkanélküliségtől és magas inflációra számítunk. A lakosság saját pénzügyi helyzetének megítélése nagyot romlott. Viszont az üzleti szféra jellemzően optimistább, mint egy hónapja volt.

Novemberben kissé csökkent a GKI konjunktúraindexe: a vállalkozások optimizmusa ugyan 2,5 éves csúcsra nőtt, a fogyasztói várakozások azonban jelentősen romlottak – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

A GKI-nak az EU támogatásával készített felmérése szerint a GKI konjunktúraindex értéke az előző havi 2,5 pontról 0,2 pontra süllyedt. Az üzleti bizalmi index értéke 9,1 pontra nőtt az októberi 8,7 pontról, a fogyasztói bizalmi index az októberben mért mínusz 15,2 pontról mínusz 25,1 pontra zuhant.

Az üzleti szférában novemberben a szolgáltatások kivételével minden ágazatban kissé optimistábbak lettek a vállalkozások, főleg a kereskedelemben. Az ipari bizalmi index novemberi, szerény emelkedése a termelési kilátásokról és a készletekről alkotott vélemény jelentős javulásának volt köszönhető. A rendelésállományról, valamint az elmúlt időszak termeléséről alkotott vélemény viszont romlott. A beruházási szándék élénkült.

Az építőipari bizalmi index novemberben hibahatáron belül emelkedett, ezen belül a magasépítő cégek kilátásai tovább javultak, a mélyépítőké viszont romlottak. A legfontosabb növekedési korlát továbbra is a munkaerőhiány, de az anyag- és kapacitáshiány is széles körben okoz gondokat.

A kereskedelmi bizalmi index értéke kéthavi csökkenést, majd kéthavi növekedést követően novemberben gyorsuló ütemben emelkedett tovább, első ízben haladta meg a járvány előtti szintjét. Az eladási pozíció, a készletek és különösen a várható rendelések megítélése jelentősen javult.

A szolgáltatói bizalmi index novemberben kissé csökkent. Mind az általános üzletmenet, mind az előző és a következő időszak forgalmának megítélése romlott.

Közölték,

a foglalkoztatási szándék a kereskedelem kivételével minden ágazatban gyengült, különösen az iparban.

Azonban így is minden ágazatban érezhetően több a létszám bővítését, mint a csökkentését tervező cég.

Ugyanakkor megjegyezték, a lakosság munkanélküliségtől való félelme nagyon jelentősen erősödött. Az áremelési törekvés minden ágazatban markánsan erősödött, most legkevésbé a kereskedelemben, de itt a cégek csaknem 60 százaléka így is áremelésre készül. Megugrott a fogyasztók inflációs várakozása is. A magyar gazdaság jövőjének megítélése novemberben az építőiparban látványosan, a kereskedelemben kissé javult, az ipari és a szolgáltató cégek körében viszont drámaian romlott, utóbbiak között már több a romlásra, mint javulásra számító cég. Ezen a téren a fogyasztók pesszimizmusa is markánsan erősödött.

A GKI fogyasztói bizalmi index novemberben a hónapok óta tartó hullámzás után jelentősen, idei áprilisi szintjére esett, ami jóval elmarad válság előtti értékétől. A lakosság saját pénzügyi helyzetét – melyet októberben már a válság előttivel azonosnak érzett – novemberben ennél rosszabbnak vélte. Féléves javulás után kedvezőtlenebb lett a saját jövőbeli megtakarítási képesség megítélése is.

Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Mike Johnson, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke bejelentette, hogy a nap folyamán benyújtásra kerülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek Ukrajna, Izrael és az Indo-csendes-óceáni régió támogatását célozzák - tudósított a Sky News. A hírek szerint egy Sz-400-as rakétarendszer is súlyos károkat szenvedett a tegnap éjjeli, Krím elleni ukrán támadás során – derül ki ez több, ukrajnai háborús közösségi médiaportál által megosztott fotóból. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×