eur:
394.3
usd:
369.52
bux:
65275.15
2024. április 19. péntek Emma

Hiába a minisztérium visszakozása, szerdán megbénul az ország

Megtartják a szerdára hirdetett vasutas sztrájkot, a szakszervezetek. A vasúti szárnyvonalak bezárása ellen tiltakoznak szerda reggel 6-tól 12-ig.

Nem sikerült megállapodnia a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal a Vasutasok Szakszervezetének és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének.

A GKM javaslata szerint a harmincnyolc vasúti mellékvonalból huszonhat üzemeltetésére pályázatban keres vállalkozókat, tizenkettőn pedig párhuzamosan közlekednek majd a vonatok és a Volán-járatok február végéig. Ezt követően a kihasználtság függvényében döntenek a vonalakról.

Simon Dezső, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke nem tartja elfogadhatónak a döntést.

"Az elmúlt időszakban több tárgyalást folytattunk a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal, és mindezidáig nem sikerült megállapodást kötnünk. Úgy érezzük, hogy a minisztérium a szakszervezetek véleményét nem vette figyelembe a döntésénél, egyoldalúan döntött a harmincnyolc szárnyvonal sorsáról, és nem látjuk hosszú távon biztosítottnak a harmincnyolc szárnyvonal jövőjét" - jelentette ki Simon Dezső.

"Ezért a Vasutasok Szakszervezete sztrájkfelhívása él, és szerdán reggel 6 és 12 óra között sztrájkolni fogunk" - jelentette ki a tömörülés elnöke.

Simon Dezső jelezte: a munkabeszüntetés ideje alatt is készen állnak az egyeztetésre.

Nem tréfálnak

Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke arról számolt be: nem tudják, hogy milyen elégséges szolgáltatásokat biztosítanak az utasoknak, mivel az erről szóló tárgyalások még folynak. A jelenlegi állás szerint egy vonat sem fog közlekedni a sztrájk ideje alatt

"Úgy látjuk, hogy a MÁV tárgyalódelegációjának tagjai nem nagyon mutatnak affinitást a megállapodás megkötésére, ami nagy baj" - mondta Gaskó István.

A szakszervezeti vezető hozzátette: a tömörülés tagjai nem közlekedtetik majd el a vonatokat, akkor sem, ha a MÁV kísérletet tesz erre, a 6 óra előtt indult járatok pedig csak a legközelebbi olyan állomásig viszik el az utasokat, ahol tárolóvágányra lehet tenni azokat.

A nemzetközi vonatokat a határállomáson befogadják, de onnan 12 óráig nem engedik tovább azokat.

A korábbi sztrájkok tapasztalatai alapján a menetrendszerinti járatok 15-20 százaléka közlekedett a munkabeszüntetések idején.

A sztrájk után legalább 24 óra kell ahhoz, hogy újra helyreálljon a vasúti forgalom, ez azt jelenti, hogy csütörtök délutánik lehet még fennakadásokra számítani.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×