eur:
393.11
usd:
367.05
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Boris Johnson brit miniszterelnök látogatást tesz egy oltóközpontban a nagy-britanniai Milton Keynesben 2021. december 29-én. A brit egészségügyi miniszter bejelentése szerint a kormány az idén már nem jelent be újabb angliai járványügyi korlátozásokat, de nem zárja ki a további intézkedések lehetőségét a jövő évre, ha a koronavírus-járvány ezt szükségessé tenné.
Nyitókép: MTI/AP/pool Daily Telegraph/Geoff Pugh

Omikron: ez már nem ugyanaz a vírus

Brit adatok alapján is arra következtethetünk, hogy a legújabb variáns nem okoz annyira súlyos megbetegedéseket.

A koronavírus-járvány korábbi hullámaiban megismert katasztrofális jeleneteket magunk mögött tudhatjuk, vélekedik John Bell, az Oxfordi Egyetem orvosprofesszora és az Egyesült Királyság kormányának élettudományi tanácsadója. A CNBC cikke a jelenlegi brit járványadatok elemzését idézi a szakembertől, aki megállapította, hogy bár márciusi rekordokat döntöget az Egyesült Királyságban a fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma egyaránt, az intenzíven ápoltak közt nagyon alacsony azoknak az aránya, akik be vannak oltva.

"A súlyos megbetegedések és a betegség okozta halálozás előfordulása alapvetően nem változott, mióta mindannyian be vagyunk oltva, és ezt nagyon fontos megjegyezni" - mondta a BBC4 rádiónak arra utalva, hogy az omikron sem tudott rontani az összképen.

Túl vagyunk a nehezén

"Az egy évvel ezelőtti szörnyű jelenetek, a koronavírusos betegekkel megtelt intenzív osztályok képe és a rengeteg haláleset szerintem már a múlté. Úgy gondolom, meg kell nyugtatnunk magunkat, hogy a továbbiakban sem kell arra számítanunk, hogy ezek a helyzetek visszatérnének" - vélekedik. Az omikronról is beszélt John Bell - azok táborába tartozik, akik úgy látják, nem okoz nagyobb gondot ez a variáns, mint a korábbiak.

"Úgy tűnik, hogy az omikron okozta megbetegedések kevésbé súlyosak, sokan viszonylag rövid időt töltenek kórházban.

Nincs szükségük nagy áramlású oxigénre, az átlagos kórházban tartózkodási idő három nap: ez nem ugyanaz a betegség, mint amitől egy éve rettegtünk" - mondta el.

Kevesebben kerülnek intenzívre

Egy brit kormányzati tanulmány szerint a koronavírus ezen változatával fertőzöttek sokkal kisebb valószínűséggel kerülnek kórházba az emberek, mint a korábbi delta törzzsel. A brit Egészségbiztonsági Ügynökség szerint az omikronnal megbetegedő személyek

31-45 százalékkal kisebb valószínűséggel kerülnek intenzívre,

mint a delta törzzsel fertőzöttek, és 50-70 százalékkal kisebb valószínűséggel van szükségük kórházi felvételre. Egyelőre ez csak előzetes és becslésen alapuló adatgyűjtés, de egybevág a dél-afrikai adatokkal és más brit kutatócsoportok számaival egyaránt. Az ugyanakkor tény, hogy a fertőzések magas száma önmagában halálozásokhoz és az egészségügy túlterhelődéséhez vezethet.

A magas esetszám gondot okozhat így is

Danny Altmann, a londoni Imperial College immunológus professzora a CNBC-nek e-mailben nyilatkozott úgy, hogy még ha az omikron enyhébbnek bizonyul is, mint más törzsek,

a potenciális esetszám megduplázhatja vagy megháromszorozhatja a kórházi kezelésre szorulók számát az Egyesült Királyságban.

Az év végéig már biztosan nem lépnek életbe új korlátozó intézkedések Angliában: Bell szerint ez valószínűleg helyes döntés, az emberek egyébként is felelősségteljesen viselkednek és Londonban 400 alatt van a kórházi felvételek napi száma, amit egyfajta küszöbértékként tartanak számon.

Skócia, Wales és Észak-Írország ugyanakkor új korlátozások bevezetését kezdte meg az omikron terjedésének korlátozására.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×