eur:
395.39
usd:
366.42
bux:
65496.49
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Emmanuel Macron francia elnök (j) látogatást tesz a koronavírus elleni oltóanyag-tesztelést folytató, francia alapítású Sanofi gyógyszeripari csoport laboratóriumában Marcy-lEtoile-ban 2020. júnus 125-én. Európában jelenleg a brit központú AstraZeneca és a GlaxoSmithKline, valamint a Sanofi, míg az Egyesült Államokban a Pfizer, a Novavax, és a Johnson & Johnson gyógyszercégek tesznelnek koronavírus elleni oltóanyagot.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Gonzalo Fuentes

Emmanuel Macron nem hátrál egy tapodtat sem

A francia államfő megerősítette, hogy "teljesen vállalja" a három nappal ezelőtti vitatott kijelentését azokról, akik nem vették fel a koronavírus elleni oltást.

"Érzelmeket válthat ki a kifejezés formája, amely közvetlennek tűnhet, de teljesen vállalom" - mondta a köztársasági elnök Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján Párizsban, amelyet abból az alkalomból rendeztek, hogy Franciaország január elején fél évre átvette az Európai Unió soros elnöki tisztét.

"Felkavar a helyzet, amelybe kerültünk,

az ország igazi törésvonala ott van, ahol egyesek a szabadságukból, amely ez esetben felelőtlenség, szlogent gyártanak"

- fogalmazott Emmanuel Macron. "Nem egyszerűen veszélyeztetik mások életét, hanem mások szabadságát is leszűkítik, és ezt nem tudom elfogadni" - tette hozzá.

"Kifejezetten bosszantani szeretném az oltatlanokat. Folytatjuk is, a végsőkig. Ez a stratégia" - jelentette ki még kedden a köztársasági elnök a Le Parisien című napilapnak adott interjúban az oltási igazolásról szóló törvénytervezet parlamenti vitája kapcsán. "Nem zárom őket börtönbe, nem kötelezem őket erővel az oltásra. Tehát meg kell nekik mondani: január 15-től nem mehetnek többet étterembe, nem fognak tudni beülni egy kávéra, nem mehetnek többet színházba, moziba" - fogalmazott.

Az államfő pénteken megerősítette, hogy kormány a koronavírus elleni stratégiáját az oltásra építi. Emmanuel Macron szerint "ez egy teljesen európai folyamat, amely azok számára szigorít, akik nem kaptak oltást".

"Mindezt határozottan és erősen kijelentem. Meg kell tennünk mindazon honfitársunkért, akik mindent megtesznek, hogy beoltassák magukat, és akik mások felelőtlensége, időnként választása miatt, mégis megfertőződnek" - hangsúlyozta Macron. "És meg kell tennünk azon honfitársainkért is, akiket időnként magukkal ragadnak a népbutító és félelemkeltő szövegek, és nem védik meg magukat, miközben a tudomány, a kutatás, az európai technológiai fejlődés ezt már lehetővé teszi" - tette hozzá.

"Muszáj volt egy kicsit meghúznom a vészharangot, ezt tettem ezen a héten annak érdekében, hogy még gyorsabban tudjunk előrelépni" - mondta a francia elnök. A védettségi igazolást a tervek szerint január 15-én felváltó oltási igazolással a kormány célja, hogy a koronavírus gyorsan terjedő omikron variánsa miatt nyomást gyakoroljon arra a csaknem 5 millió emberre - az oltásra jogosultak 9 százalékára -, aki még nem kérte a koronavírus elleni vakcinát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×