eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
An elderly man puts a coin in an empty wallet. Poverty in retirement concept. Special toning
Nyitókép: Stas_V/Getty Images

Újdonság is van az élelmiszerek árstopjáról szóló rendeletben - íme

A péntek esti Magyar Közlönyben szerepelnek a pontos szabályok.

Megjelent a péntek esti Magyar Közlönyben az Orbán Viktor miniszterelnök által szerdán bejelentett és részletesebben (de nem véglegesen) a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által a csütörtöki Kormányinfón ismertetett élelmiszerárstop részletei.

Abban nincs változás, hogy február 1-jétől a tavaly október 15-i árakat kell alkalmazni a rendeletben szereplő termékcsoportok esetében. Az viszont újdonság, hogy ahol akciós ár volt érvényben, ott nem ahhoz kell visszatérni, hanem a legutolsó nem kedvezményes árat kell figyelembe venni. Szerepel egy olyan kitétel is a szabályozásban, hogy ha az október 15-i normál bruttó kiskereskedelmi ár "nem állapítható meg, akkor a Központi Statisztikai Hivatal honlapján 2021. október hónapra vonatkozóan közzétett átlagos fogyasztói árat kell alkalmazni, amennyiben rendelkezésre áll."

A kormányrendelet indoklásában az olvasható, hogy az intézkedés "a piaci rendellenességek káros hatásainak megelőzése érdekében" történik. A korábbi közlésekből ismert, hogy az inflációt kívánja mérsékelni az amúgy szokatlan lépéssel a kormányzat.

Három hónapra, 2022. február 1. és május 1. közöttre vezetik be a szabályt az alábbi termékcsoportokra (itt volt némi pontosítás, például véglegessé vált, hogy a darabolt, csontozott termékekre is vonatkoznak a szabályok):

  • kristálycukor (fehér cukor, barna és más cukrok nem),
  • búzafinomliszt (BL 55-ös őrlés),
  • finomított napraforgó étolaj,
  • házi sertés comb (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),
  • csirkemell, csirkefarhát – hát, egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),
  • ultra magas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej.

A trükközések elkerülése végett került be a kormányrendeletbe, hogy az érintett kereskedők kötelesek naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó, 2021. évi átlagos napi mennyiséget árusítani, valamint hogy az új árakat jól láthatóan fel kell tüntetni, csomagküldő kereskedelem esetén a nyitólapon is közzé kell tenni.

És, ahogy Gulyás Gergely ígérte, visszatartó erejűnek szánják a szabályozást a bírságok mértéke szerint is. A hatóság ugyanis a kötelezettségek megsértése esetén 50 000 forinttól 3 000 000 forintig terjedő bírságot szabhat ki, ismételt jogsértés esetén pedig elrendelheti a kereskedő tevékenységének leállítását egy naptól legfeljebb fél évig terjedő időszakra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×