eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: magyarhonvedseg/YouTube

Benkő Tibor: nincs szükség a NATO-erők tartós magyarországi megjelenésére

A honvédelmi miniszter szerint diplomáciai úton kell megoldani az orosz–ukrán konfliktust. Benkő Tibor a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, a honvéd tisztjelöltek előtt tartott előadásában azt mondta: a NATO-erők tartós magyarországi megjelenésére nincs szükség. Ezzel együtt Magyarország egyre szorosabbá fűzi a kapcsolatokat a szervezettel.

A honvédelmi miniszter szerint egyebek mellett a biztonsági környezet romlása, az egyre erősödő migrációs nyomás, a terrorizmust térnyerése, a hibridhadviselés megjelenése, valamint a kibertér műveleti területté válása miatt indította el a kormány a honvédelmi és haderőfejlesztési programot.

Benkő Tibor az Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar honvéd tisztjelöltjeinek tartott előadásában a program elsődleges céljának nevezte, hogy Magyarország rendelkezzen a térség legjobb haditechnikai felszereltségű, egyben legjobban kiképzett katonákból álló hadseregével, amely minden körülmények között garantálni tudja Magyarország szuverenitását, valamint a magyar emberek biztonságát, és ezzel főszerepet is játszhat a régió stabilitásában.

„Egy katonai szolgálat az nem 5, 10 vagy 20 évre szó. Arról szól, hogy valaki ezt hivatásként választja, és hivatásként akarja a feladatot ellátni, ehhez pedig

kell a társadalom, a mindenkori kormány megbecsülése, elismerése és támogatása

– hangsúlyozta beszédében a tárcavezető.

A honvédelmi és haderőfejlesztési programról szólva Benkő Tibor kifejtette: a középpontjában változatlanul az ember, a katona áll, ezért dolgozták ki a kiszámítható és stabil életpályamodellt, amely magában foglalja az illetményrendszer folyamatos bővítését, a lakhatási támogatást, az előmeneteli rendszert, az egészségkárosodási ellátást, illetve az életpálya egészét átölelő struktúrát. „Nekünk kell karriertisztképzéssel foglalkozni, amelyet az NKE keretein belül kívánunk megvalósítani, és kell specialistákkal is foglalkozni. De a kettő összehangolását, ötvözetét is meg kell alkotnunk” – magyarázta.

A tárcavezető az orosz–ukrán konfliktusról szólva, a Honvedelem.hu beszámolója alapján hangsúlyozta: ezt alapvetően diplomáciai úton kell megoldani. A NATO-erők tartós magyarországi megjelenésére szerinte nincsen szükség. Benkő Tibor azt mondta a katonai szövetségesi rendszer erősítését célozza a NATO vezetési elemeként létrehozott Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság Székesfehérváron.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×