eur:
395.67
usd:
366.68
bux:
65714.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
KYIV, UKRAINE - MARCH 03: Barricades are set up in front of the Independence Monument during Russian attacks in Kyiv, Ukraine on March 03, 2022. (Photo by Aytac Unal/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Aytac Unal/Anadolu Agency via Getty Images

Megrekedt az oroszok hadoszlopa Kijevtől 30 kilométerre

Kijev ostromában nem sikerült előrelépést elérniük az oroszoknak az elmúlt napokban, Csernyihiv, Harkiv és Mariupol továbbra is ukrán kézen van brit források szerint. A kijeviek gőzerővel készülnek a védekezésre, még mindig épülnek úttorlaszok is.

"A Kijev felé nyomuló, nagy orosz hadoszlop fő része még mindig több mint 30 kilométerre van a város központjától, mivel a kitartó ukrán ellenállás mellett meghibásodások és torlódások késleltetik" - közölte a brit védelmi minisztérium hírszerzéssi forrásokra támaszkodva.

"Az oszlop több mint három nap alatt alig észlelhető előrelépést tett" - írja a Reuters. "A heves orosz ágyúzás ellenére Harkiv, Csernyihiv és Mariupol városok továbbra is ukrán kézben vannak. Az orosz erők behatoltak Herszon városába, de a katonai helyzet továbbra is tisztázatlan".

Továbbra is nehéz a helyzet a dél-ukrajnai Mariupol városában – mondta csütörtökön az Ukrán Nemzeti Gárda szóvivője a CNN-nek, hangsúlyozva azonban, hogy a hadsereg „nem fogja feladni a várost”. „Az Ukrán Nemzeti Gárda katonái a fegyveres erőkkel együtt továbbra is védik a várost” – jelentette ki.

A továbbra is Kijevben tartózkodó Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az ukránok tartják állásaikat.

"Nincs vesztenivalónk más, mint a szabadságunk"

- mondta. Emlékeztetett: az ukránok túlélték a világháborúkat, a holodomort (a Sztálin által mesterségesen előidézett éhínséget), a szovjet terrort, a holokausztot, a csernobili balesetet és a Krím félsziget orosz annektálását, illetve a kelet-ukrajnai szakadárok Moszkva általi támogatását.

"Nem mi vagyunk a legnagyobb ország. (.) Nincsenek atomfegyvereink, nem látjuk el olajjal és gázzal a nemzetközi piacokat" - mondta. "De itt a népünk és az országunk. Ezért harcolunk" - tette hozzá.

KYIV, UKRAINE - MARCH 03: Barricades are set up in front of Independence Monument and soldiers patrol as air raid sirens heard during amid Russian attacks in Kyiv, Ukraine on March 03, 2022. (Photo by Aytac Unal/Anadolu Agency via Getty Images)
Kijevben csütörtökön is folytatták az útakadályok és barrikádok emelését, többek között a Függetlenség emlékműnél és a környékén. (Aytac Unal/Anadolu Agency via Getty Images)

Az orosz invázió ma második hetébe lépett, de az orosz előrenyomulás eléggé lelassult. A fő támadóerő megrekedt egy Kijevtől északra fekvő autópályán, más előrenyomulások pedig megálltak a bombázott városok peremén. Ukrán és orosz katonák százai haltak meg, miközben egymillió főre emelkedett az országot elhagyók száma.

A Kijevtől 60 km-re északnyugatra fekvő Borodiankában, ahol

a helyiek visszavertek egy orosz támadást,

a megsemmisült orosz páncélosok kiégett roncsai hevernek szétszóródva az országúton, rommá lőtt épületekkel körülvéve. Az egyik égő lakóház lángjai bevilágították a hajnali eget.

"Lőni kezdtek a harckocsijukból a posta előtti park felé. Aztán azok a szemetek beindították a harckocsit, és elkezdtek lövöldözni a szupermarketbe, amely már leégett. Újra lángra kapott. Egy idős férfi kirohant, és felgyújtotta a tankjukat" - mesélte a Reutersnek egy férfi, aki szemtanúja volt annak, ahogyan a civilek sikeresen állnak ellen az orosz akciónak.

Bucsa, 2022. március 3.
A Maxar Technologies által közreadott műholdfelvétel rommá vált katonai járművekről és lakóházakról a Kijev közelében lévő Bucsa településen 2022. február 28-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
MTI/AP/Maxar Technologies
A Maxar Technologies által 2022. március 3-án közreadott műholdfelvétel rommá vált katonai járművekről és lakóházakról a Kijev közelében lévő Bucsa településen 2022. február 28-án. MTI/AP/Maxar Technologies

A napokkal ezelőtti támadás után készült videó a helyszínről:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×