eur:
393.77
usd:
365.12
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: formula1.com

F1: vége a találgatásoknak, jön a Las Vegas-i Nagydíj – képek, videó

Már 2023-ban bemutatkozik a Forma–1 programjának harmadik amerikai helyszíne.

Már a tavalyi év lehetett hallani arról szóló pletykákat, hogy a Liberty Media az amerikai térhódítás következő lépéseként szeretné elvinni Las Vegasba a királykategóriát.

Az elmúlt hetekben erősödtek a találgatások arról, hogy közeleg a bejelentés, magyar idő szerint csütörtök hajnalban pedig meg is érkezett: 2023-ben Austin és Miami mellett a nevadai szórakoztatóváros lesz az otthona az F1 harmadik nagydíjának az Egyesült Államokban – írja az m4sport.hu.

Az új utcai pálya 6,12 kilométeres lesz, 14 kanyarból fog állni, a leggyorsabb szakasza pedig Las Vegas leghíresebb utcáján, a Stripen halad végig. Ott az autók a szimulációk szerint a 342 km/órás sebességet is elérhetik majd. A pálya összesen három hosszú egyenest tartalmaz, több gyors kanyart és egy sikánból álló részt. A verseny 50 körös lesz.

formula1.com
formula1.com

A szervezők megerősítették a korábbi hírt, miszerint a jövő évi versenyt 2023 novemberében tartják, a futam pedig szombatra esik, hogy a világ keleti része vasárnap reggel/délelőtt láthassa. 1985 óta ez lesz az első alkalom, hogy szombaton rendeznek Forma–1-es versenyt.

„Ez egy hihetetlen pillanat a Forma–1 számára. Az, hogy egy harmadik versenyt is rendezhetünk az Egyesült Államokban, megmutatja, milyen óriási vonzerővel bír és milyen mértékben növekszik a sportágunk” – nyilatkozta Stefano Domenicali, az F1 elnöke. „Las Vegas a világban mindenhol ismert úti cél, izgalmas, híres a vendéglátásáról, és természetesen ott a híres Strip.”

Miközben a helyszín új lesz az F1 számára, Las Vegas esetében lehet visszatérésről beszélni, hiszen a bajnokság 1981-ben és 1982-ben már tett kitérőt a városban. Akkor a Caesars Palace parkolójában alakítottak ki egy ideiglenes versenypályát, melyen az első évben Alan Jones nyert a Williamsszel, a másodikban Michele Alboreto a Tyrrell-lel.

formula1.com
formula1.com

Három amerikai helyszíne legutóbb 1982-ben volt a Forma–1-nek. Abban az évben Long Beach (Nyugat-amerikai Nagydíj), Detroit (Kelet-amerikai Nagydíj) és Las Vegas (Las Vegas-i vagy Caesars Palace Nagydíj) is a bajnokság része volt. Jövőre Austin, Miami és Las Vegas várja a mezőnyt.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×