eur:
388.47
usd:
360.74
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
Nyitókép: Botár Gergely

Varga Judit: jön Brüsszel levele, de nem fogunk engedni a nyomásnak

Ezen a héten érkezhet meg a Európai Bizottság jogállamisági kondicionalitással foglalkozó levele – jelezte Varga Judit igazságügyi miniszter a közösségi oldalán, kiemelve, hogy „látatlanban nehéz válaszolni egy levélre, de pár dolgot már most leszögezhetünk: Magyarország nem fog fegyvereket szállítani és katonákat küldeni Ukrajnába”.

„A jogállamisági kondicionalitás büntetőintézkedéseinek foganatosítása kockázatos lenne egy olyan időszakban, amikor az EU-államoknak az egekbe szökő energiaárakkal, az orosz–ukrán háború gazdasági következményeivel, valamint a blokk területére áramló menekülttömeggel kell megbirkózniuk” – fogalmaz Facebook-oldalán a tárcavezető.

A miniszter szerint a mechanizmus elindítása észszerűtlen és az egész Európai Unióra nézve kockázatos döntés lenne, amely ismét csak azt bizonyítaná, hogy a Brüsszel bosszút akar állni a nemzeti konzervatív oldal április 3-i győzelme miatt.

Varga Judit hangsúlyozta, hogy látatlanban nehéz válaszolni egy levélre, „de pár dolgot már most leszögezhetünk: nem fogunk engedni a nyomásnak, Magyarország nem fog fegyvereket szállítani és katonákat küldeni Ukrajnába. Nem fogjuk hagyni, hogy az energiaszankciókkal a magyar családok fizessék meg a háború árát. Továbbá gender-ügyben sem fogunk engedni, ha gyermekeink védelméről, neveléséről van szó!” – írta.

„Nekünk Magyarország az első!” – zárta sorait.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Több hónapig tartó késlekedés után Mike Johnson amerikai házelnök végül benyújtotta az ukrajnai katonai támogatásról szóló törvényjavaslatot, amit a Képviselőház el is fogadott. A hosszas huzavona mögött az állhatott, hogy Donald Trump és a hozzá hű republikánusok meg akarták állítani az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyeket. De vajon miért és hogyan történt meg a fordulat az ügyben? Talán a Trump Towerbe látogató Andrzej Duda lengyel államfő győzte meg a volt amerikai elnököt Ukrajna támogatásának szükségességéről?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×