eur:
392.9
usd:
366.2
bux:
66843.38
2024. április 26. péntek Ervin
Young couple near reception desk in hotel. Young couple comes to the hotel
Nyitókép: Jovanmandic/Getty Images

Kiss Róbert Richard: rekordot dönthet a nyáron a belföldi turizmus

Nem veszi el a magyarok utazási kedvét az általánosan tapasztalható áremelkedés, de korlátozza a lehetőségeket – mondta a turisztikai szakértő. Íme a leggyorsabban felfutó országok és hazai országrészek.

Az Európai Unió területén folyamatos a koronavírus-járvány miatti szigorítások enyhítése, Magyarországon kezdjük már a mögött hagyni azokat az időket, amikor még maszkot kellett viselni és ügyelni a szigorításokra, de ez nincs mindenhol így – hívta fel a figyelmet Kiss Róbert Richard turisztikai szakértő.

Az InfoRádió Világszám című műsorának szerkesztő-műsorvezetője kiemelte, van, ahol a beutazáshoz még regisztrációs formulát kell kitölteni, van, ahol még szükséges az uniós Covid-igazolvány. Az akadálytalan beutazás az Európai Unióra általánosságban jellemző, de a világban még sok helyen vannak szigorítások: Kínában tartományonként eltérő módon karanténra is fel kell készülni, Japánban pedig az enyhítés azt jelenti, hogy a tervek szerint a turista ha három oltást már megkapott, akkor elmehet egy olyan túrára, amikor előre megadott helyszíneket látogat meg.

"Még nem mondhatjuk, hogy világviszonylatban teljes egészében magunk mögött hagytuk a koronavírus-járványt, de az biztos, hogy Európában már mindenképpen az enyhülés időszakát éljük" – hangsúlyozta a turisztikai szakértő. Ausztria is enyhített, eltörölte a 3G szabályozást, de a szintén enyhítő Olaszországban például még több helyen (például a közlekedésen vagy a múzeumokban) kötelező a maszk.

A magyar utazók nyári úti céljai szerinte idén sem változnak, hagyományosan elsősorban a közeli tengerparti szakaszokat keresik fel. A koronavírus-járvány előtti esztendőben például Horvátországba 660 ezer körüli magyar turista látogatott, a koronavírus-járvánnyal terhelt időben ez 400 ezer körül volt, és a mostani időszakban is Horvátország lesz a legnépszerűbb: ha nem is éri el a korábbi rekordot, de növekedés figyelhető meg a foglalásokban.

A repülős utaknál már most 25-30 százalékos emelkedés van,

kedvelt célállomás lesz Görögország, Törökország, Spanyolország, Egyiptom és Tunézia.

"A belföldi foglalások nagyon szépen alakulnak. Tavaly júliusban volt egy olyan nap, ami rekordot jelentett a belföldi turizmus történetében, mert soha annyi vendégéjszakát nem töltöttek egy adott napon, mint akkor" – jelezte Kiss Róbert Richard, és hozzátette, idén a júliusi-augusztusi időszakban szintén megtelnek a Balaton szállodái, sőt a szeptemberi időszak is még erős lesz, mert az utóbbi időszak tendenciája az, hogy augusztus 20-tól nem ürül ki a Balaton, hanem vannak programok, gasztrorendezvények.

A Balaton-part mellett vannak még népszerű úti célok, a turisztikai szakértő szerint Északkelet-Magyarország divatba jött, Eger környéke például nagyon népszerű, de Hajdúszoboszló, Debrecen és a Tisza-tó is.

"Az általánosságban tapasztalható áremelkedés és inflációs hatás az utazási kedvet nem veszi el ugyan, de a lehetőségeket nyilván korlátozza. A koronavírus bezártsága után szinte robbanásszerű a növekedés, sokan vágynak arra, hogy elmenjenek nyaralni, lássák a tengert, pihenjenek, de nyilvánvalóan azért az anyagi lehetőségek korlátot szabnak. Az biztos, hogy most

komolyabb árnövekedésekre is számíthatnak az utazók a legfelkapottabb helyek esetében"

– mondta Kiss Róbert Richard.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Ma 10 órától tartotta közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntöttek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mondott Csányi Sándor és Varga Mihály. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósított.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×