eur:
392.93
usd:
366.26
bux:
66775.03
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Unsplash.com

Emiatt egyelőre az orvostudomány is széttárja a kezét

Önfeledt strandolás, hűs limonádé, frissítő nyári zápor, vízi sportok. Ezek mind szenvedést okoznak a vízallergiás betegeknek.

A vízallergia, orvosi nevén aquagenic urticaria egy rendkívül ritka betegség, átlagosan 230 millió emberből csupán egy szenved tőle. Számukra a tisztálkodás is kínokat okoz – idézi az Index a Képmás Magazin cikkét.

A vízallergia a csalánkiütés (urticaria) egy ritka fajtája. Vízzel történő érintkezést követően vörös kiütések jelennek meg a bőrön, ami viszketéssel és égő érzéssel társul, majd a törölközést követően a bőrtünetek 30-60 percen belül halványodni kezdenek.

Előfordul, hogy ugyanilyen allergiás reakció történik akkor, amikor a beteg bőre esővízzel, könnyel, hóval vagy izzadsággal érintkezik, sőt vannak ennél súlyosabb kóresetek is, amikor a beteg vizet inni sem tud, mert a szájával érintkezve az is tüneteket okoz.

„Az érintettek számára is léteznek azért olyan italok, amiket tünetmentesen képesek fogyasztani, de hogy miért éppen azt (például diétás kóla, vagy tej), annak még nem tudjuk az okát” – magyarázta a lapnak Csiki Árpád háziorvos.

Amikor allergiás reakciót tapasztalunk, az immunrendszerünk hisztamint szabadít fel az allergén anyaggal szembeni küzdelemben, ezért egyesek úgy vélik, sokkal inkább a vízben előforduló vegyi adalékanyagok, például a klór, okozzák ezt a reakciót, nem pedig magával a vízzel való érintkezés, de ezek csak feltételezések.

Tehát a kutatók még dolgoznak azon, hogy a vízallergia pontos okát meghatározzák.

A háziorvos tanácsa szerint fontos, hogy az érintettek bőre a lehető legkevesebbszer érintkezzen vízzel, nyáron viseljenek könnyű ruházatot, és változtassanak az étrendjükön, vagyis mellőzzék a magas víztartalmú élelmiszereket. Egy ilyen életmódváltás azonban komoly odafigyelést igényel, és

néha depresszióhoz és vízfóbiához vezethet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Ma 10 órától tartotta közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntöttek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mondott Csányi Sándor és Varga Mihály. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósított.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×