eur:
389.66
usd:
363.21
bux:
68186.42
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Betiltanák az "emberi állatkertet"

A sáros csapás végén, mélyen a thaiföldi dzsungelben egy csoport asszony ücsörög az árnyékban. Meg-megtapogatják a bronzkarikákat, amelyek szorosan övezik természetellenesen hosszú nyakukat. A burmai kajanok vásári látványosságnak minősülnek - az ENSZ szerint azonban véget kell vetni a megaláztatásaiknak.

"Hát ez hihetetlen" - kanadai turista kattintgatja a fényképezőgépét a kajak asszonyok körül, akik igyekeznek eladni a turistáknak néhány szuvenírt. A burmai-thai határ közelében fekvő három kajan falu évek óta vonzza az egzotikumra vágyó nyugati turistákat.

A zsiráfnyakú asszonyokat úgy bámulják, mint a majmokat az állatkertben -ám a szuvenírek árusítása az egyetlen lehetőségük a burmai menekülteknek arra, hogy eltartsák a családjukat.

Az ENSZ azonban véget akar vetni a kajanok megaláztatásának, és bojkottra szólította fel a turistákat. A világszervezet menekültügyi főbiztossága (UNHCR) szerint a thai hatóságok a turisták csalogatása miatt tiltották meg kéttucatnyi kajannak, hogy elhagyják az országot, holott Finnországban és Új-Zélandon új életet kezdhettek volna.

A thai hatóságok másképpen bánnak a kajanokkal, mint a többi burmai menekülttel - utóbbiak közül gond nélkül engedtek húszezer embert letelepedni harmadik országban. A kajanokat azonban "állatkertben tartják. Az egyetlen esély a megmentésükre az lenne, ha a turisták bojkottálnák ezt a brutális látványosságot" - hangsúlyozta Kitty McKinsey, az UNHCR regionális szóvivője.

A thai hatóságok és az ENSZ közötti éles vita középpontjában egy elszánt 23 éves kajan asszony, Zember áll, aki büszkén viselte a törzsi hovatartozást szimbolizáló bronzkarikákat ötéves kora óta.

A kajanokat azonnal elkülönítették

Zember a családjával 18 éve menekült át Burmából Thaiföldre. Tízezrek érkeztek a szomszédos országból a thai dzsungelbe, a helyi hatóságok azonban a kajanokat azonnal elkülönítették a többiektől - megérezték bennük az anyagi lehetőséget.

A kajan közösség azóta 500 fősre duzzadt, a falvaikba csak 8 dolláros belépődíj megváltása után léphetnek be a turisták. Az idősebbek szerint, ha már nincs esély arra, hogy valaha is hazatérhessenek, legalább keresnek egy kis pénzt.

2005-ig nem is volt semmi esélyük arra, hogy a sorsuk jobbra fordul, akkor azonban az ENSZ egy új programot kezdett, amelynek a keretében harmadik országban telepítették le a burmai menekülteket.

Ám a kajanok hiába mentek volna, a thai hatóságok két éve nem állítják ki a papírokat, hogy elhagyhassák az országot. A menekülttábor vezetője szerint egyszerűen arról van szó, hogy a bürokrácia lassú az országban, ráadásul a kajanok nem politikai, hanem gazdasági menekültek, amiatt nem felelnek meg az ENSZ-program kritériumainak.

A thai hatóságok diszkriminációja elleni tiltakozásként Zember úgy döntött: leveszi a karikákat. "Először nagyon kényelmetlenül éreztem magam" - vallotta be a fiatalasszony.

A karikák miatt a nők válla és bordái lesüllyednek, ettől tűnik hosszúnak a nyakuk. "A karikák miatt rengeteget szenvedtem, de hordtam őket, hogy hű maradjak a hagyományokhoz... Most azonban rabnak érzem magam" - jelentette ki Zember.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×