eur:
389.45
usd:
363.09
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyomásmérő óra a Baltic Pipe földgázvezetékre kapcsolása miatt kibővített goleniów-i kompresszorállomáson, az északnyugat-lengyelországi város közelében 2022. szeptember 27-én, a Baltic Pipe átadásának napján. A beruházás a lengyel-dán energiabiztonsági együttműködés keretében jött létre, amellyel a norvégiai földgázt a dániai hálózaton kereszül Lengyelországba juttatják a Balti-tenger alatt. Az új vezeték éves kapacitása 10 milliárd köbméter.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki

MEKH: három új gázvezeték erősíti Magyarország ellátásbiztonságát

Az elmúlt időszakban több projekt fejeződött be Európában, melyek a régiók gázellátását segítik a jövőben.

Az október elejére kereskedelmi üzembe helyezett görög-bolgár (IGB) és lengyel-szlovák összekötő földgázvezetékek, valamint a norvég gázt Lengyelországba szállító Baltic Pipe lehetővé teszik, hogy Magyarország is tovább diverzifikálja beszerzési útvonalait – mondta Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese.

A MEKH sajtóközleményében azt írja, az infrastruktúra-fejlesztési projektek a magas gázárak és az orosz források elérhetőségének visszaszorulása miatt fontosak, és több fejlesztés megvalósult, melyek még mindig nem tekinthetők a diverzifikációs fejlesztések végállomásának. Ságvári Pál szerint megnőtt a már meglévő csővezetékek továbbfejlesztésére irányuló igény is, és lendületet kapott az Eastmed-csővezeték megépítése, mely arra lenne hivatott, hogy a kelet-földközi-tengeri térség mezőiről juttassa el a gázt Délkelet-Európába.

Az elmúlt időszakban három jelentős gázvezeték-fejlesztési projekt fejeződött be:

Térkép a befejezett vezetékfejlesztésekről, melyek erősítik Magyarország és régiónk ellátásbiztonságát.
Térkép a befejezett vezetékfejlesztésekről. Forrás: MEKH
  • Interconnector Greece-Bulgaria (IGB): A görög-bolgár rendszerösszekötő vezeték 2022. október 1-jétől működik. Az IGB 50 évre kapott működési engedélyt Görögországban, és 35 évre Bulgáriában. Az első földgázmennyiségeket a transzadriai gázvezetékből (TAP) továbbították. A teljes kapacitása évi hárommilliárd köbméter.
  • A lengyel GAZ-SYSTEM által épített Baltic Pipe gázvezetéket részleges kapacitással helyezték üzembe; maximális tervezett kapacitása évi tízmilliárd köbméter. Célja, hogy diverzifikálja Lengyelország és Dánia, valamint a balti-tengeri régió és Közép- és Kelet-Európa más országainak gázellátási forrásait. A projekt közvetlen hozzáférést biztosít Lengyelországnak a norvég kontinentális talapzaton található gázforrásokhoz.
  • A Balti-tengert az Adriával összekötő észak-déli gázfolyosó utolsó hiányzó infrastruktúraeleme a lengyel-szlovák gázvezeték. Ezáltal a horvátországi Krk-szigeti LNG-terminál, valamint a lengyelországi Świnoujście és litvániai Klaipėda terminálok között a földgáz fizikailag szállíthatóvá vált, és a régió összes országa számára elérhetők immár a Dél-Európában, Észak-Afrikában és a Kaukázusban található, illetve a norvégiai gázforrások is. Az új összekötővel 4,7 milliárd köbméter földgáz szállítása válik lehetővé Szlovákia felé, míg 5,7 milliárd köbméter az ellenkező irányba. A fejlesztés Magyarország számára is lényeges, hiszen a vezeték üzembe helyezésével a kereskedők újabb alternatív földgázforrásokhoz férhetnek hozzá a meglévő HU-SK csővezetéken keresztül.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×