eur:
389.15
usd:
363.41
bux:
68076.78
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Forrás: Facebook/Dég, Festetics-kastély - hivatalos oldal

Érdekes kettőség derült ki a megújult Balaton-közeli kastélyról

Teljes egészében megújult a dégi Festetics-kastély, a Pollack Mihály tervezte klasszicista remekművet már a nagyközönség is látogathatja – mondta az InfoRádiónak Garaguly Kinga, a rehabilitáció vezető tervezője. A projekt még 2018-ban indult és a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretei között valósulhatott meg.

A legújabb kutatások szerint a kastély sokkal korábban épült, mint eddig gondolták, a barokk és a klasszicizmus határán – mondta Garaguly Kinga.

„Barokkos főtengelyen érkezünk, barokkos elrendezést idéz a kastély, viszont ahogy belépünk, az értékrend megfordul, és már nem a reprezentáció a fő cél, hanem a belső világra tevődik át a hangsúly. A kastély fő termei nem az első emeleten vannak, hanem a földszinten egy rámpával összekötött kapcsolatban a csodálatos angolparkkal, ami 300 hektáron terül el, és Közép-Európa egyik legnívósabb angolparkja a látványtengelyeivel és az épített örökség különféle épületeivel” – tartott hirtelen kastélyvezetést a rehabilitáció vezető tervezője.

Forrás: Facebook/Dég, Festetics-kastély - hivatalos oldal
Forrás: Facebook/Dég, Festetics-kastély - hivatalos oldal

A Festetics-kastély előéletéről megtudtuk, hogy

  • a németek 1944–1945 fordulóján katonai kórházat rendeztek be benne. Az eredeti berendezések legnagyobb részét elrabolták, utána
  • kifosztották a szovjet katonák is, a műtárgyakkal, a könyvtárral fűtöttek.
  • Később gyerekotthon lett az épületből.

„Ezek az évtizedek beleivódtak a falakba és a szerkezetekbe, de még pont ki lehetett hámozni, hogy milyen beavatkozás történt az eredetibe” – mondta Garaguly Kinga. Hozzátette, korábban költeni nemigen költöttek rá, csak toldozgatás-foldozgatás történt.

A burkolatok lekerülésével kibontakozott az épület eredeti valóságában

a felújításkor, igyekeztek az eredeti felületeket megőrizni, igaz, nagyon kevés volt belőlük, ám igazodási pontként használták őket.

Volt más probléma is: „Olyan anyagokat lehet ma a piacon kapni, amelyek a mai épületekre vannak optimalizálva. Az építőipari általános gyakorlat a látszattökéletes sterilségre törekszik, itt pedig olyan több százéves anyagokhoz kellett igazodnunk, amiknek szerettük volna láttatni a régiességét.”

Törekedtek a régi és az új harmóniájának megteremtésére, a homlokzat festésénél például nehézséget jelentett, hogy a mai festékek sokkal pigmentáltabbak, jobban fednek, mint a régiek, itt két szín használata jelentett megoldást.

Forrás: Facebook/Dég, Festetics-kastély - hivatalos oldal
Forrás: Facebook/Dég, Festetics-kastély - hivatalos oldal

Garaguly Kinga elmondta azt is, hogy a dégi kastélyt előzetes regisztrációval már látogathatja a nagyközönség: „Tárlatvezetéseken tudják megnézni a Festeticsek életéről, egykori hobbijairól, a korszakról, a korszak eszmei áramlatairól, például a szabadkőművességről készült kiállítást.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×