eur:
386.73
usd:
355.4
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Female Electronics Factory Workers in Blue Work Coat and Protective Glasses Assembling Printed Circuit Boards for Smartphones with Tweezers. High Tech Factory with more Employees in the Background.
Nyitókép: gorodenkoff/Getty Images

100 milliárdos gyármentő hitelprogram indul

2023. január 1-jén indul az EXIM Magyarország programja, amely az energiahatékonysági és megújuló energia-termelő beruházásokat támogatja fix kamatozású, kedvezményes hitelekkel.

A piaci hiteleknél jóval kedvezőbb feltételeket kínáló konstrukció keretében a megcélzott iparvállalatok forinthitel esetén legfeljebb évi 5 százalék, míg euró alapú kölcsönök esetében legfeljebb évi 3,5 százalék kamat mellett juthatnak finanszírozási forráshoz az állami támogatásnak köszönhetően.

Mintegy 500 hazai közép- és nagyvállalat juthat kedvezményes hitelhez a kormány által meghirdetett programmal. A termelőszférában tevékenykedő hazai vállalatokra szabott program célja, hogy kedvezményes beruházási hitelekkel ösztönözze az energiaválságnak különösen kitett, a magyar export növekedésében kulcsszerepet játszó termelő vállalatokat arra, hogy megújuló forrásokon alapuló energiatermelési és energiahatékonysági fejlesztésekbe ruházzanak be energiaköltségeik csökkentése és versenyképességük javítása érdekében.

Az EXIM új hitelprogramja kiegészíti a november elején elindított Gyármentő program 150 milliárd forintra tehető, vissza nem térítendő támogatását.

Ezenkívül olyan vállalkozások is élhetnek a hitellehetőséggel, amennyiben megfelelnek a feltételeknek, amelyek nem részesülnek vissza nem térítendő támogatásban. Az elérhető maximális hitelösszeg - az igénybe vett állami támogatások jogcímétől függően - meghaladhatja a 2 milliárd forintot - írták.

A kedvezményes gyármentő hitel olyan hazai fejlesztéseket finanszíroz majd, ahol a hitelösszeg legalább 50 százalékban megújulóenergia-termelés, és/vagy energiahatékonyságot megvalósító beruházások finanszírozását szolgálja.

A beruházáshoz kapcsolódó egyéb - technológiakorszerűsítő vagy kapacitásbővítő - beruházás is finanszírozható lesz, de maximum a teljes hitelösszeg 50 százalékáig. A hitelprogramban olyan magyar nagy- vagy középvállalatok lesznek finanszírozhatók, amelyek devizabelföldi gazdálkodó szervezetnek minősülnek, és tevékenységük a programban meghatározott ágazatok egyikébe tartozik, a válságban való érintettségüket pedig nyilatkozat formájában igazolják. A jelentkezések befogadásának alapja a finanszírozni kívánt beruházási célhoz kapcsolódó tevékenység.

A hitelprogramban az energiahatékonysági és megújulóenergia-beruházások esetében nincs önerő követelmény,

míg a kapacitásnövelő, technológiakorszerűsítő beruházások esetében gépek, berendezések vásárlásakor a beruházás nettó bekerülési értékének minimum 10 százalékát kell önerőből finanszírozni, egyéb esetben minimum 15 százalékát.

A hitel közvetlenül az EXIM Magyarországnál vagy azoknál a magyar hitelintézeteknél lesz igényelhető, amelyek részére az EXIM refinanszírozást biztosít.

Címlapról ajánljuk

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vox
Patrióta harcosokról beszélt üzenetében Orbán Viktor

Sok patrióta harcosra van szükségünk Európában - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök videóüzenetében, amelyet a jobboldali spanyol Vox párt EuropaViva24 elnevezésű politikai nagygyűlésén vetítettek le Madridban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 07:45
×
×
×
×