eur:
395.04
usd:
366.09
bux:
65602.36
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Veszélyben a benzinárstop? - a nap hírei

A Mol jövőre 40 milliárd forintot költ kőolaj- és földgázkutatásokra Magyarországon. Január 1-jétől csak akkor tudja fenntartani a benzinárstopot a kormány, ha az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalan. Moszkva elhalasztotta a hadászati fegyverzetcsökkentési szerződésről esedékes orosz-amerikai konzultációt. Az InfoRádió legfontosabb hétfői hírei.

Január 1-jétől csak akkor tudja fenntartani a benzinárstopot a kormány, ha az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalan, a százhalombattai finomító pedig folyamatosan működik – közölte a Miniszterelnökség az ATV-vel. Legutóbb a múlt héten akadozott az olajszállítás a Barátság kőolajvezetéket ért orosz rakétatalálat miatt.

A Demokratikus Koalíció alelnöke szerint országos üzemanyaghiány alakult ki. Varju László azt mondta, mára nemcsak a kistelepülések vagy vidéki városok vonzáskörzete érintett, hanem a főváros is, gyakorlatilag bármely kútról hiányozhat a benzin és gázolaj. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy az üzemanyaghiány ismeretlen fogalom az Európai Unióban. A Fidesz szerint Országos üzemanyaghiány akkor lenne, ha a baloldal lenne hatalmon.

Tovább csökken az üzemanyagok piaci ára. Szerdán, a hónap utolsó napján a benzin 11 forinttal, a gázolaj pedig 13 forinttal lesz olcsóbb. A holtankoljak.hu azt írja: A 95-ös benzinért 627, a dízelért 692 forintot kell fizetniük szerdától azoknak, akik nem jogosultak a hatósági áras üzemanyagra.

A Mol jövőre 40 milliárd forintot költ kőolaj- és földgázkutatásokra Magyarországon. vállalat kutatási és termelési igazgatója a Vecsés-2 olajkútjánál elmondta: a kutat november 11-én állították működésbe, a 2 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően mára naponta 100 köbméternyi, csaknem 600 hordónyi olaj kitermelése zajlik. Homonnay Ádám hozzátette: a Mol 2015-ben szerzett koncessziót a vecsési mezőre és egészen 2024-ig végezhet kutatásokat a területen.

A kamatemelés folytatását ígérte az Európai Központi Bank vezetője, mert szerinte az eurózóna inflációja továbbra sem érte el a csúcspontját. Az Európai Parlamentben felszólaló Christine Lagarde úgy fogalmazott: túl sok a bizonytalanság, különösen az egyik összetevő, vagyis a magas energiaköltségek miatt.

Változik az MNB Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel feltételrendszere. 2023 áprilisától zöld elemekkel, 2024 januárjától pedig online komponenssel bővülnek a termékek igénylésének feltételei. A módosítás értelmében egyebek mellett az intézmények zöld hitelcél esetén nem számíthatnak fel folyósítási díjat, illetve egyéb költséget a feltételek teljesülésének ellenőrzésére.

Majdnem ezerrel kevesebb gyerek született szeptemberben és októberben is, mint tavaly ugyanebben az időszakban, 12 százalékos a visszaesés egy év alatt. A halálozások száma ez év októberéig 9,3 százalékkal esett vissza. Az előzetes adatok szerint októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg. A születések száma 3,9, a halálozásoké 8,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A halálozások száma ez év októberéig 9,3 százalékkal esett vissza, így a természetes fogyás 55 335 fő volt, ami 15 százalékkal alacsonyabb a tavalyi adatnál. Házasságot 4712 pár kötött, ez 11 százalékkal, 579-cel kevesebb a tavaly októberinél.

Befejeződtek az őszi középszintű szóbeli érettségi vizsgák. Az Oktatási Hivatal tájékoztatott, hogy november 21. és 25. között 183 helyszínen, 235 bizottság előtt, több mint 9900 középszintű szóbeli vizsgát tettek az érettségizők. Idén az előrehozott és a szintemelő vizsgák aránya volt a legnagyobb.

Nem vonulnak ki az orosz erők a zaporizzsjai atomerőműből - közölte a Kreml szóvivője. Dmitrij Peszkov ezzel cáfolta az ezzel ellentétes ukrán állítást. Az állítást alaptalannak nevezte Enerhodar orosz katonai-polgári közigazgatása is. Egyben azt is közölték, hogy az atomerőmű alkalmazottjai munkaszerződést írtak alá a Roszatommal és a város lakói, beleértve az energetikai létesítmény dolgozóit, folytatják az orosz állampolgárság felvételét.

További NATO-katonákat és hadfelszerelést sürgetett a keleti szárnyon a román államfő a szövetség bukaresti külügyminiszteri értekezletének holnapi kezdete előtt. A kétnapos, szerdáig tartó tanácskozáson az Ukrajnának nyújtandó további támogatásról egyeztetnek a tagországok. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára ismét úgy fogalmazott: az észak-atlanti szövetség saját biztonsága érdekében nem engedheti meg Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az esetleges győzelmet, mert az más vezetőket is arra ösztönözhet, hogy erőszakkal próbálják céljaikat elérni.

Moszkva elhalasztotta a hadászati fegyverzetcsökkentésről megkötött Új START szerződés orosz-amerikai konzultációt. A tárgyalássorozat november 29-e és december 6-a között tartották volna Kairóban. A találkozó elhalasztásáról szóló értesülést az orosz külügyminisztérium megerősítette. Az Új START egyezményt 2010-ben tíz évre írt alá Dmitrij Medvegyev orosz és Barack Obama amerikai elnök, öt évvel meghosszabbítható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×