eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Pedro Castillo elmozdított perui elnök támogatói tüntetnek a törvényhozás, a kongresszus limai épületének közelében 2022. december 9-én. A kongresszus december 7-én nagy többséggel leváltotta Castillót, miután ő megpróbálta feloszlatni az elmozdítását tervező törvényhozást. Castillót a rendőrség őrizetbe vette.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Paolo Aguilar

Peru forrong: ketten meghaltak a politikai válság miatti tüntetésekben – videók

Egyes térségekben szükségállapotot rendeltek el.

Több ezer tüntető vonult az utcákra országszerte Peruban. A tiltakozók Dina Boluarte, az új elnök lemondását követelték, valamint új választásokat, hogy az elnököt és a kongresszust leválthassák. Sokan Pedro Castillo volt elnök szabadon bocsátásáért demonstráltak.

A balközép elnököt a törvényhozók szerdán mozdították el, amikor egy vádemelési szavazás előtt a kongresszus feloszlatását kezdeményezte.

A tiltakozások hatására Boluarte hétfői televíziós beszédében bejelentette, javaslatot terjeszt be az előrehozott választásokról, melyeket így 2024-ben tartanának meg. A hét végén az elnök még azt hangoztatta, ki akarja tölteni elődje 2026-ig szóló mandátumát.

A tiltakozásokról több felvétel készült:

Mindeközben ugyancsak hétfő reggel a törvényhozás hétfő reggel jóváhagyta azt a Castillót a mentelmi jogtól megfosztó javaslatot.

Eközben tiltakozásokat jelentettek a fővárosból, Limából is, ahol több száz demonstráló ellen a rendőrök könnygázt is bevetettek. Különösen komoly megmozdulások voltak vidéken, ahol a szegény andoki körzetből származó, korábban tanárként dolgozó Castillóra sokan szavaztak.

A tüntetők felgyújtottak egy rendőrségi épületet, megrongáltak egy kis repülőteret, melyet a hadsereg is használ, valamint az utcákra vonultak. Egy 15 éves fiú belehalt a sérüléseibe, amelyeket a tüntetésen szenvedett el Andahuaylas hegyvidéki településen – közölte Maria Taipe Coronado képviselő, miközben szenvedélyesen követelte Boluarte lemondását.

A média egy másik halálesetről is beszámolt ugyanazon településről, részletek azonban egyik esetben sem derültek ki. A helyi kórház igazgatója, Anthony Gutierrez a rádiónak azt mondta, a másik elhunyt 18 éves volt. Legalább 26-as megsérültek a jelentések szerint.

A 60 éves Boluartét a hét közepén gyorsan beiktatták hivatalába Castillo helyére, akit lázadás vádjával letartóztattak.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×