eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels

Az orosz könyves sikerlisták élére került George Orwell 1984-e

A disztópikus regényben a hatalom megfosztja polgárait szabadságuktól, hogy az értelmetlen háborúk támogatását fenntartsák.

A regény a LitRes orosz online könyvkereskedő platformján a 2022-es év legnépszerűbb szépirodalmi letöltése, és a második legnépszerűbb letöltés bármely kategóriában - jelentette a TASZSZ állami hírügynökség.

Az angol szerző regénye 1949-ben jelent meg, tehát a németek legyőzését követően. A hidegháború épp csak elkezdődött, a könyvet pedig betiltották az akkori Szovjetunióban, ez a státusza egészen 1988-ig nem is változott - írja a Sky News.

"Pedig" szovjet minta alapján született a regény

Orwell annak idején maga mondta el, hogy a sztálini diktatúrát használta a Nagy Testvér világának modelljeként. A regényben a gondolatrendőrség duplagondolásra kényszeríti a megfélemlített polgárokat, hogy elhiggyék:

"a háború béke, a szabadság rabszolgaság".

Sokan látnak ugyanakkor párhuzamot a regény és Vlagyimir Putyin Oroszországa között is: Putyin "eltörölte az ellenzéket" és a kritikus médiát is két évtizede tartó hatalma alatt, Sztálin emlékét pedig rehabilitálta. Az ukrajnai háború kezdete óta törvénybe ütközik arról bármilyen, a hivatalos állami kommunikációval ellentétes információt terjeszteni, még a háború szó használata sem megengedettt - különleges katonai műveletként utal a Kreml a harcokra.

Ilyen ma az orosz közélet

Moszkva továbbra is tagadja, hogy Oroszország rossz szándékkal közelített volna Ukrajnához. Szerinte nem támadták meg az országot, és nem is csatoltak el abból területeket.

A múlt héten Ilja Jasin orosz ellenzéki politikust nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélték a hadseregről szóló "hamis információk" terjesztésének vádjával

- nyugati újságírók által feltárt bizonyítékokat vitatott meg a Bucsában elkövetett orosz atrocitásokról, amelyeket Oroszország szerint kitaláltak.

A múlt hónapban a Kreml szóvivője azt mondta, hogy nem történt támadás polgári célpontok ellen, annak ellenére, hogy az ukrán erőművek bombázása folyamatos, ami miatt milliók maradtak fűtés és világítás nélkül a tél mélyén.

Az orosz fordító más párhuzamot lát

Az 1984 új kiadásának orosz fordítója azonban máshol látja a párhuzamokat Orwell regényével.

"Orwell legrosszabb rémálmaiban sem álmodhatta, hogy a "liberális totalitarizmus" vagy "totalitárius liberalizmus" korszaka jön el Nyugaton, és hogy az emberek - különálló, meglehetősen elszigetelt egyének - úgy viselkednek majd, mint egy dühöngő csorda" - mondta májusban Darja Celovalnyikova.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×