eur:
388.62
usd:
360.82
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
Oil storage spheres tank at night
Nyitókép: CHUNYIP WONG/Getty Images

Szakértő: az LNG sem képes mindent megoldani

Megoldhatja-e a cseppfolyósított földgáz, az LNG Európa minden energetikai gondját? Erre keresett választ friss elemzésében az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány külső senior elemzője. A cikk szerzőjét, Flór Nándort kérdeztük.

Az LNG csupán egyetlen eszközt jelent az energiaválság kezelésre, mindent tehát ez sem képes megoldani – szögezte le Flór Nándor. Bár idén az Egyesült Államok háromszoros mennyiséget juttatott Európába, jövőre ez valószínűleg már nem fog rendelkezésre állni – tette hozzá az elemző, aki szerint tehát Európa ismét ott találhatja magát, hogy a kieső orosz földgázt, ami elsősorban vezetékes úton érkezett, meg kell próbálnia pótolni.

A szakértő úgy véli, logikailag és geopolitikai szempontokat mérlegelve, hogy amennyiben Magyarország érdekeltséget szeretne a cseppfolyósított gáz piacán, akkor törekvéseiben

a horvátországi omisalji kikötőben található LNG-terminál tölthet be kulcsszerepet.

Miután ennek nem használják ki a teljes kapacitását, Horvátországon át akár Magyarország is könnyen rá tudna csatlakozni a cseppfolyósított földgáz globális piacára. Legalábbis elviekben, hiszen ez komoly infrastrukturális beruházásokat igényelne – tette hozzá.

Flór Nándor szerint mivel a teljes magyar gázimport 90 százaléka Oroszországból származik, ezt lehetetlen egyetlen egy év leforgása alatt nulla közeli szintre csökkenteni. Legfeljebb egy 35-30 százalékos szintre történő mérséklést tart – középtávon – elképzelhetőnek, ha sikerült alternatív (akár LNG-) forrásokhoz jutnia az országnak.

A teljes elemzés itt olvasható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×