eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Korrupció miatt 11 évet kapott az álomország bukott elnöke

Tizenegy év börtönnel sújtotta vasárnap a Maldív-szigetek büntetőbírósága Abdulla Jamínt, az ország volt elnökét pénzmosás, illetve kenőpénz elfogadása miatt.

A törvényszék egyben ötmillió dollár (1,9 milliárd forint) pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.

A bíróság abban találta bűnösnek Jamínt, hogy kenőpénzt fogadott el egy kormányzati tulajdonban lévő sziget haszonbérbe adásáért.

Jamín 2013 és 2018 között irányította az indiai szubkontinenstől délre fekvő, gazdag és drága turisztikai célpontnak számító szigetcsoportot, azonban elveszítette a választást Ibrahim Mohamed Szolih jelenleg is hivatalban lévő elnökkel szemben.

Ez nem az első eset, hogy bíróság mondja ki Jamín bűnösségét korrupciós ügyben. Egy másik eljárás során 2019-ben öt évet kapott pénzmosás miatt. 2021-ben azonban a Maldív-szigetek legfelsőbb bírósága semmissé nyilvánította az ítéletet. A bíróság arra hivatkozott, hogy az eredeti tárgyalás során használt bizonyíték ellentmondásos volt, és nem támasztotta alá minden kétséget kizáróan, hogy Jamín egymillió dollár (320 millió forint) értékű közpénzt sikkasztott el magáncélra.

A korábbi elnököt már hivatali idejében korrupcióval, a média elhallgattatásával és politikai ellenfeleinek üldözésével vádolták.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×