eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja megostromolja az amerikai törvényhozás washingtoni épületét, a Capitoliumot 2021. január 6-án, amikor a kongresszus két háza összeült, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét.
Nyitókép: MTI/FR159526 AP/Jose Luis Magana

Visszavonta Donald Trumpnak küldött idézését a képviselőházi bizottság

A Capitolium tavalyi ostromával kapcsolatban hallgatták volna meg a volt amerikai elnököt.

Visszavonta Donald Trumpnak küldött idézését az amerikai Képviselőház 2021. január 6-i eseményeket vizsgáló bizottsága, a testület mandátuma az új Kongresszus január 3-i megalakulásával megszűnik.

A demokrata többségű testület elnöke csütörtökön közölte, hogy a volt elnök tanúvallomását már nem tartja szükségesnek, és erről Donald Trump ügyvédeit is értesítette. Ezzel egy időben a bizottság nyilvánosságra hozta a működése során tartott meghallgatások további részleteit.

A bizottság múlt héten jelentette meg 18 hónapos munkájának jelentését. A testület azt megelőzően bűnvádi eljárást javasolt az igazságügyi minisztérium számára Donald Trump ellen. Megállapítása szerint a volt elnök tevékenyen hozzájárult a 2021. január 6-i zavargásokhoz, amelyek során tüntetők Washingtonban betörtek a törvényhozás épületébe, a Capitoliumba.

A politikai testület által elfogadott javaslat Donald Trumpot kormányellenes szervezkedéssel, lázadás szításával, támogatásával, és felbujtással vádolja, valamint azzal, hogy akadályozta a Kongresszus hivatali működését.

Donald Trump az idézés hivatalos visszavonása után csütörtökön közösségi oldalán kiadott közleményében úgy értékelt, hogy a testület azért tette meg ezt a lépést, mert arra jutott, hogy ő semmit rosszat nem tett, és a bíróság előtt vereséget szenvedne állításaival.

A vizsgálóbizottság még októberben küldött idézést a volt elnök számára.

A Képviselőház Január 6-a vizsgálóbizottsága (House January 6 Committee) az elmúlt 18 hónapban 10 köznyilvános meghallgatást tartott, összesen 1000 embert kérdezett ki, és 1 millió oldalnyi dokumentumot dogozott fel. A testület 7 demokrata és 2 republikánus tagból állt, a két republikánus tag Donald Trump republikánus párton belüli ellenfele, Liz Cheney és Adam Kinzinger.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×