eur:
392.56
usd:
365.64
bux:
66829.23
2024. április 26. péntek Ervin

Gyomorvérzés miatt megoperálták Yves Leterme-et

Súlyos gyomorvérzés miatt megoperálták Yves Leterme kijelölt miniszterelnököt Belgiumban, és ezzel kérdésessé vált, hogy sor kerülhet-e a jövő hónap végére tervezett végleges kormányalakításra.

Egyelőre bizonytalan, hogy Leterme meddig marad kórházban, és mikorra gyógyul fel teljesen.

A flamand kereszténydemokrata pártvezetőt pártjának tavaly júniusi választási győzelme után bízták meg kormányalakítással, de ebben mindeddig sikertelen volt.

Az országban legalább március végéig Guy Verhofstadt korábbi miniszterelnök vezetése alatt ideiglenes kormány működik.

Leterme ez utóbbiban kormányfőhelyettesként tevékenykedik, de közben folytatja a koalíciós tárgyalásokat a liberálisokkal és vallon testvérpártjaikkal. A Verhofstadt-kabinet elsődleges feladata az idei költségvetés kidolgozása.

A koalíciós tárgyalások eddig azért nem hoztak eredményt, mert a két nagy országrészt, a francia ajkú Vallóniát és a holland ajkú Flandriát képviselő pártok nem tudtak megállapodni a tervezet államreform alapjaiban.

A reformelképzelések, amelyek a jelenleginél nagyobb hatáskört adnának a régióknak a központi kormányzat rovására, a vallonok szerint a flamandoknak kedveznének, utóbbiak viszont a nagyobb választói támogatás birtokában ragaszkodnak terveikhez.

Flamand részről korábban sérelmezték, hogy a gazdagabb holland ajkú régió bevételeiből a központi kormányzaton keresztül a szükséges szolidaritásnál nagyobb mértékben támogatják a nagyipar múlt századi hanyatlása óta még alig magához tért francia ajkú térséget.

A már többször zsákutcába jutott tárgyalások miatt a helyi és nemzetközi sajtóban felvetődött az ország kettészakadásának víziója, ezt azonban egyelőre a vezető politikai erők mindegyike elveti. A belpolitikailag nehéz időszakban II. Albert király is igyekszik nagyobb részt vállalni a megoldás keresésében.

Az eredeti tervek szerint Verhofstadt mandátuma legkésőbb március 23-ig tart, és akkor át kellene adnia helyét Leterme-nek, ha a koalíciós tárgyalások eredményre vezetnek.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a jelenlegi költségvetési tárgyalásokért is Leterme felel miniszterelnök-helyettesként. Ezt a feladatát egyelőre Jo Vandeurzen igazságügyi miniszter veszi át.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×