belföld

Martonyi: A kedélyek nyugtatása a cél

2013. március 5., kedd 16:17     InfoRádió
Óvatosabb politikai nyelvezetet kért Martonyi János, amikor Bukarestben találkozott Románia külügyminiszterével. A megbeszéléseken a székely zászló ügye mellett a nyelvhasználat vagy az oktatás kérdéséről is tárgyaltak.
 

1

A nyilatkozatok enyhülésre számít a magyar-román viszonyban a külügyminiszter. Martonyi János azután beszélt erről, hogy befejezte kétnapos látogatását Bukarestben. A magyar diplomácia irányítója az InfoRádióban közölte: abban állapodtak meg a román féllel, hogy lehetőleg nem a sajtóban üzennek egymásnak, függetlenül attól, hogy bizonyos ügyekben az alapvető elvi álláspontok különböznek.

Magasra csaptak az indulatok, és veszélyérzetünk van, hogy a kapcsolatok rossz irányba indultak - emelte ki a külügyminiszter, aki szerint a cél az, hogy nyugtassák a kedélyeket.

A megbeszéléseken a székely zászló ügye mellett a nyelvhasználat és az oktatás kérdéseiről is tárgyaltak. A kisebbségi jogokat meg kell őrizni, és ahol lehet, fejleszteni - tette hozzá.

Martonyi János kedden Valeriu Zgoneaval, a román képviselőház elnökével, Victor Ponta miniszterelnökkel és Crin Antonescu szenátusi elnökkel találkozott a román fővárosban.
Hanganyag: Domanits András

 
> időjárás
> aréna Aréna podcasting Aréna videók 2015.03.27. Péntek, 18:00
2015.03.27. Péntek, 18:00
Mizsei Kálmán, az Európai Unió ukrajnai reformokat segítő tanácsadó missziójának vezetője
 
> Hallgassa meg az Aréna korábbi adásait
> Nézze meg az Aréna korábbi adásait
OKOSRÁDIÓ
> 24 óra > 48 óra > 1 hét
BBC Front page
BBC News is editorially independent. Its appearance on this site should not be taken as an endorsement.

Add a Startlaphoz