eur:
389.61
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Várandós az elefánt, dühöngenek az állatvédők

Nagy volt az öröm a sydney-i Taronga állatkertben, amikor kiderült, hogy az egyik elefánt, a kilencéves Thong Dee vemhes. Az állatvédők ugyanakkor dühösek, szerintük ugyanis az állat még nem elég érett ahhoz, hogy utódot hozzon a világra.

Az állatvédők szerint az állatkert komoly hibát követett el, amikor hagyta megtermékenyíteni a kilencéves indiai elefántot, Thong Dee ugyanis még nem elég érett az anyaságra. "Ez olyan, mintha a 12 éves lányát hagyná teherbe esni valaki" - állítják.

"Ez teljes felelőtlenség" - háborgott az egyik állatvédő szervezet, az Nemzetközi Állatvédelmi Alap (IFAW) területi vezetője, Erica Martin.

A Taronga állatkert csütörtökön jelentette be, hogy a kilencéves Thong Dee öt hónapja vemhes; további 17 hónapba telik majd, míg utódja a világra jön. Az intézmény vezetője, Guy Cooper szerint a hír történelmi jelentőségű, Ausztráliában ugyanis fogságban még sosem született kiselefánt.

Az állatvédők ugyanakkor arra figyelmeztetnek: nagy a veszélye, hogy Thong Dee vagy kicsinye az állatkert felelőtlenségének áldozatává válik.

"A halálozási arány az állatkertekben született elefántborjak körében kétszer akkora, mint a természetben világra jötteknél. Ez a vemhesség mind a borjút, mind az anyját veszélybe sodorja" - jelentette ki az ausztrál állatvédő liga vezető szakértője.

Bidda Jones szerint Thong Dee még semmilyen szempontból sem áll készen arra, hogy utódot hozzon a világra: túl fiatal a vemhességhez, és rendkívül tapasztalatlan.

Az állatvédők szerint az elefántok 11 éves koruk táján válnak elég éretté arra, hogy borjuk szülessen, az állatkert vezetése ugyanakkor azt hangoztatja: szakértők állapították meg, hogy az állatok már készen állnak a szaporodásra.

"Számunkra az itt élő állatok jólléte a legfontosabb" - hangsúlyozta Guy Cooper, hozzátéve: az egyik európai állatkertben öt és fél évesen lett vemhes az egyik indai elefánt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×