eur:
393.06
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Close Up hand. Businessman signing the agreement in the contract.
Nyitókép: AmnajKhetsamtip/Getty Images

Megelőző intézkedés: álláskeresőket segítő programok indultak – íme a részletek

Az emelkedő árak és az egyre nehezebben kigazdálkodható bér- és energiaköltségek közepette munkahelyteremtő programokkal védené a kormány a teljes foglalkoztatottságot.

Hat hónapja történelmi csúcsot dönt, azaz meghaladja a 4,7 millió főt a foglalkoztatottság, miközben az álláskeresők száma soha nem volt még ilyen alacsony. Ám "a veszélyek korába" lépve a kormány szerint szükséges megvédeni a teljes foglalkoztatottságot és elkerülni a recessziót.

Ennek érdekében a kormány 17,6 milliárd forintos kerettel újra elindította a "Vállalkozások munkaerő támogatását" és a munkatapasztalat szerzését elősegítő támogatásokat, amelyek több mint 20 ezer álláskereső elhelyezkedéséhez járulhatnak hozzá - fogalmazta meg Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében.

A "Vállalkozások munkaerő támogatása" program

Ez legfeljebb 6 hónapon keresztül támogatja azon munkát keresők elhelyezkedését, akik 25 év alatti vagy legalább 1 hónapja nyilvántartott 25 év feletti álláskeresők.

A támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bérköltség 50 százaléka, de teljes munkaidős foglakoztatás esetén legfeljebb 250 ezer forint havonta. Ez maximálisan tehát 1,5 millió forintos támogatást jelenthet.

Jogosultság esetén a munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatási programokkal együttesen igénybe véve a munkaerő támogatása 9 hónapot is lefedhet, ebben az esetben álláskeresőnként a 3 millió forintot is meghaladhatja az állami támogatás mértéke.

A munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatások

(1) A fiatal szakképzettek munkatapasztalat-szerzése esetén a támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és tényleges átutalásra kerülő szociális hozzájárulási adó összegének 100 százaléka, de

teljes munkaidő esetén maximum a hatályos garantált bérminimum kétszerese, azaz havi legfeljebb 592.800 forint.

A támogatással azok a 30. életévüket be nem töltött, utolsó szakképzettségüket 2011-ben vagy azóta megszerzett, nyilvántartott álláskeresők segíthetők, akiket munkaviszony keretében teljes munkaidőben, vagy legalább a napi 4 órát elérő részmunkaidőben foglalkoztatnak.

(2) A foglalkoztatás szempontjából hátrányos helyzetűek munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatását azon nyilvántartott álláskeresők után igényelhetik a vállalkozások, akik

  • tartósan álláskeresők, vagy
  • 12 hónapon belül gyermeknevelési ellátásban részesültek, vagy
  • 25-30 év közötti pályakezdők vagy közfoglalkoztatásból a versenyszférába visszavezethetők, vagy
  • 50 év felettiek,
  • illetve alacsony iskolai végzettségűek.

Esetükben a támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és tényleges átutalásra kerülő szociális hozzájárulási adó összegének 100 százaléka, de teljes munkaidő esetén havonta legfeljebb a megállapítás napján hatályos minimálbér 150 százaléka, azaz jelenleg 348 ezer forint.

Az új munkahelyteremtő támogatások részletes hirdetményei és pályázati anyagai a foglalkoztatási portálon elérhetők.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×