eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
An anonymous Caucasian entrepreneur holding a yellow envelope with a label on it, making it ready for delivery.
Nyitókép: FreshSplash/Getty Images

Levélbombát adott fel a miniszterelnöknek is - egy idős férfit gyanúsítanak Spanyolországban

A levélbombák feladásával gyanúsított férfi előzetes letartóztatásba került Spanyolországban.

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság pénteken azt a 74 éves spanyol férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy tavaly novemberben hat levélbombát küldött szét, amelynek címzettjei között a kormányfő, a védelmi miniszter és több nagykövetség is szerepelt.

Az egykor közalkalmazottként dolgozó idős férfi ellen hat különböző terrorcselekmény elkövetésnek gyanúja miatt indult eljárás, súlyosbító tényezőnek számít, hogy kormánytagoknak is küldött robbanószerrel ellátott borítékot. Akár 20 éves börtönbüntetést is kaphat.

A bíró a bűnismétlés, a bizonyítékok megsemmisítése, valamint az elrejtőzés veszélye miatt döntött a férfi fogva tartása mellett.

Határozatában kitért arra, hogy az orosz üzenetküldő alkalmazások, valamint a végpontok közötti titkosítással ellátott e-mailek használata arra utal, hogy a férfi orosz állampolgárok segítségével Oroszországba szökhetett volna.

A bíró szerint az elkövető célja "a köznyugalom súlyos megzavarása" volt, valamint az, hogy "arra kényszerítse a spanyol közhatalmat, hogy tartózkodjon a Ukrajna támogatásától". Erre utal "az Ukrajna elleni invázió mint kontextus", és a levélbombák címzettjei is, az amerikai és az ukrán nagykövetségek Madridban, a Torrejón de Ardozban található katonai légi bázis, egy zaragozai fegyvergyártó cég, továbbá a spanyol miniszterelnök és a védelmi miniszter - érvelt.

A bíró kiemelte: nincs jele annak, hogy bármely terrorista szervezethez tartozna a férfi.

A hat levélbomba közül egy robbant fel, könnyebben megsebesítve a madridi ukrán nagykövetség egyik alkalmazottját. Négyet a rendőrség robbantott fel ellenőrzött körülmények között, miután a hagyományos postai úton kézbesített küldemények fennakadtak az intézmények biztonsági ellenőrzésein. Egyet azzal a céllal hatástalanítottak, hogy a tartalmát a szakértők megvizsgálhassák.

A levélbombák miatt november végén megerősítették a spanyolországi közintézmények és a diplomáciai képviseletek védelmét.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×