eur:
393.54
usd:
364.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Amerikai F-16-os vadászrepülők az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága által felügyelt légterében repülve.
Nyitókép: Twitter/U.S. Air Force

Megvan, hova esett az ismeretlen repülő tárgyat elkerülő amerikai rakéta

A Fehér Ház szerint előfordulhat, hogy „ártalmatlan” lehet azoknak a léggömböknek egy része, amelyek lelövésére bevetették az amerikai légierőt. Ezt egy szóvivő közölte, némiképp szembemenve a korábbi állításokkal.

Azt követően, hogy amerikai illetékesek Kína kiterjedt légi kémkedési programját emlegették az Amerika felett lelőtt gyanús légi objektumok miatt, kissé meglepő fordulatot vett a „lufi-ügy”.

A Fehér Házban tartott eseményen megjelent tudósítók elkezdték szorongatni az illetékeseket, hogy nem reagálták-e túl a dolgot azzal, hogy vadászgépeket küldtek „az azonosítatlan repülő tárgyak ellen”. John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács koordinátora elmondta, hogy van „egy vezető elmélet”.

„A hírszerzők nem zárják ki a lehetőséget, hogy egyszerűen kereskedelmi vagy kutatási tevékenységhez köthetők a léggömbök és ezért jóindulatú célokat szolgálnak”.

„Lehet, hogy ez lesz a legkézenfekvőbb magyarázat” – mondta. Nem sokkal később már ezt a vonalat követte Karine Jean-Pierre elnöki szóvivő is, bár ő hozzátette: „ne rohanjunk még a hírszerzési folyamat elébe”.

Feltették neki azt a kérdést is: sajnálhatja-e Joe Biden elnök és Trudeau kanadai miniszterelnök, illetve kínos lehet-e nekik, hogy Top Gun pilótákat küldtek potenciálisan meteorológiai léggömbök lelövésére? Erre azt mondta: egyelőre még nem tudják, de szerinte Biden elnöknek nem kell szégyenkeznie azért, hogy fellépett a polgári légtér biztonságának garantálására.

Az egyik riporter az Amerikai Meteorológiai Szolgálatot idézve megjegyezte:

világszerte 900 időjárás-figyelő léggömböt engednek fel, naponta kétszer. Ezek legalább két órát repülnek, 33 ezer méterre tudnak emelkedni és közel 200 kilométerre tudnak elsodródni.

A múlt szombaton lelőtt „nagylufi” után megsemmisített kisebb objektumok maradványait egyelőre nem találták meg, és John Kirby nemzetbiztonsági illetékes szerint nincs arra utaló jel, hogy azok a kínai kém-léggömb program részei lettek volna. (Magának a programnak a létezését viszont nem tagadta, és Jean-Pierre elnöki szóvivő is különbséget tett a szombaton és később lelőtt repülő tárgyak között.)

A Fehér Ház közben közölte: a vasárnap, egy vadászgép által kilőtt és célt tévesztett rakéta a Huron-tóba esett.

Biden republikánus ellenfelei közben felszólították az elnököt és kormányzatát, hogy szóljanak közvetlenül az amerikai néphez és magyarázzák el, mi történt.

„Átláthatóságra van szükségünk” – mondta John Kennedy louisianai szenátor, aki szerint még sok tisztázni való van, és a törvényhozók „egységesen zavarodottak” a kérdésben. Chuck Schumer, a demokraták első embere a Szenátusban azonban védelmébe vette Bident és politizálással vádolta meg a konzervatívokat. „Nagyon sok információt kell elemezni és az elnöki stáb most ezen dolgozik” – mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×