eur:
395.85
usd:
367.36
bux:
65292.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Health worker holding patients hand
Nyitókép: seb_ra/Getty Images

Reménykeltő hír érkezett a férfiak egyik rémálmával kapcsolatban

Hosszú távú kutatási eredmények szerint a lokalizált prosztatarákkal diagnosztizált férfiaknak nincs feltétlenül azonnal szüksége sugárterápiás vagy műtéti kezelésre, a betegséget a legtöbb esetben elegendő kontrollvizsgálatokkal nyomon követni.

A New England Journal of Medicine című szaklapban megjelent eredményeket az Európai Urológiai Társaság múlt szombati milánói konferenciáján ismertették a kutatás szerzői.

Freddie Hamdy, az Oxfordi Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője azt mondta, nem kell pánikba esnie és hirtelen döntést hoznia a kezelés jellegéről annak, akiről kiderül, hogy lokalizált prosztatarákja van, mert az esetek többségében van idő gondosan megfontolni, milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat egy-egy kezelési mód. Hozzátette, hogy bizonyos – ritkább – esetekben, amikor a betegség már előrehaladottabb stádiumban van, vagy ha a páciens magas kockázati csoportba tartozik, akkor elkerülhetetlen a sürgős kezelés.

Műtét, sugárkezelés vagy kontroll

A brit kutatás során több mint 1600, kizárólag a prosztatára korlátozódó daganatos elváltozással diagnosztizált férfi esetét követték nyomon, akiket véletlenszerűen osztottak be sugárterápiás kezelésre, műtétre, valamint rendszeres kontrollvizsgálatokra. A kutatást 1999-ben kezdték, és 15 évvel később arra a megállapításra jutottak, hogy a kontrollvizsgálatos csoportban az esetek 9,4 százalékában, a műtéten átesettek 4,7 százalékában és a sugárterápiás csoport 5 százalékában terjedt tovább a rákos elváltozás. Elhalálozást a betegség miatt a kontrollvizsgálatos csoport 3,1 százalékánál, a műtétes csoport 2,2 százalékánál és a sugárterápiás csoport 2,9 százalékánál jegyeztek fel, ami statisztikailag nem szignifikáns különbség.

A kutatók kiemelték, hogy manapság már

sokkal hatékonyabb eszközökkel tudják monitorozni a prosztatarák esetleges változását,

mint amikor a vizsgálatot elkezdték. Jelenleg egyre pontosabb képet adó MRI-vizsgálatok és genetikai tesztek eredményeire támaszkodva tudnak döntést hozni a szükséges kezelésekről. A kutatók a vizsgálat során azt látták, hogy a három különböző megközelítéssel tíz év elteltével eltérő volt a rák továbbterjedésének üteme, és ez alapján arra számítottak, hogy 15 év múlva ez a különbség már észlelhető lesz a túlélési arányokban is, de végül nem ez történt.

Freddie Hamdy szerint az elváltozás terjedése önmagában nem jelzi előre azt, hogy a prosztatarák a páciens halálát is okozza.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×