eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Júliustól átalakul a szemétszállítás

A Mol és a MOHU célja, hogy a központi irányítással hatékonyabb legyen a most széttöredezett, nem fenntartható hulladékgazdálkodási rendszer. 

Mint ismert, a Mol Nyrt. tulajdonában álló MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. lesz a felelős idén július 1-jétől 35 évig az ország évi mintegy 5 millió tonna települési szilárdhulladékának begyűjtéséért és kezeléséért. A koncessziót elnyerő cég már korábban ismertette vállalásait, most pedig a 24.hu kérdésére válaszolva osztottak meg újabb tudnivalókat az átalakuló rendszerről.

 A MOHU pályázaton választott ki hat regionális szolgáltatót koordinátornak, és rajtuk, valamint azok közreműködőin keresztül végzi majd hulladékgazdálkodási tevékenységét, vagyis a szolgáltatók július 1-jétől ugyanúgy elviszik a lakossági hulladékot, mint korábban.

A cég célja, hogy a központi irányítással hatékonyabb legyen a most széttöredezett, nem fenntartható hulladékgazdálkodási rendszer.

A kiválasztott hat régiókoordinátor:

  • Észak-dunántúli régió: GYHG konzorcium hosszabban: GYHG Nonprofit Kft., DEPÓNIA Nonprofit Kft., NHSZ Vértes Vidéke Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.
  • Dél-dunántúli régió: KHG Konzorcium: KHG Nonprofit Kft., Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft.
  • Budapesti régió: BKM Nonprofit Zrt.
  • Közép-kelet-magyarországi régió: DTKH Nonprofit Kft.
  • Észak-kelet-magyarországi régió: NHSZ Szolnok Közszolgáltató Nonprofit Kft.
  • Tisza térségi régió: TAPPE Hulladékgazdálkodási, Köztisztasági, Szolgáltató Kft.

November óta ismert, hogy a fővárossal 50-50 százalék tulajdonú céget kíván alakítani a Mol - most kiderült, hogy erről még zajlanak a tárgyalások. A fővárosi hulladékot a koncesszió indulása után is a BKM fogja elszállítani.

Az is ismert, hogy 100 százalékig állami tulajdonú NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. és az NHSZ Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. átkerül a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.-hez, ezt kormányrendelet szabja meg. A cégek átvilágítása azonban még szintén folyamatban van. Az általuk végzett tevékenységre a koncessziós működés során is számítanak ugyanúgy, mint a jelenlegi egyéb közszolgáltató társaságokéra.

Praktikus információ lehet, hogy az NHKV felé fennálló tartozásokat továbbra is az NHKV felé kell rendezni.

A cégnél azt is közölték, hogy a MOHU a hazai lakossági hulladékgazdálkodás kereteit továbbra is a rezsicsökkentés elvei szerint fogja működtetni. (Az árakat, díjakat továbbra is a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal fogja felügyelni.)

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×