eur:
393.52
usd:
368.04
bux:
66552.25
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Nem valami biztatók a magyar autósok túlélési esélyei

Elkeserítő a hazai autópark átlagéletkora, pedig egy baleset alkalmával élet-halál kérdése lehet, hogy mikori modellt vezetünk.

2021-ben a magyar személygépkocsik több mint 70 százaléka 10 évnél is idősebb volt, de a valamivel több mint 4 millió forgalomban lévő autó 18,6 százaléka a 20 éves kort is meghaladta – idézi az Eurostat adatait a Pénzcentrum. A helyzet mára sem igazán javult, a KSH összesítése alapján a hazai autópark átlagéletkora 2022-ben meghaladta a 15 évet.

A KSH márkákra bontva is közölte a forgalomban lévő autók átlagéletkorát, és arra jutottak, hogy a Dacia adta összességében a legfrissebb kocsikat a hazai autóparkban, de már ezek is 6,9 évesek átlagosan. 10 éves átlagkor alatt van még a KIA és a Lexus is.

A legöregebb átlagkorú autómárkák között régi, szocialista gyártmányokat találni, illetve olyan, már megszűnt gyártókat, mint a Daewoo vagy a Saab. A közkedveltebb márkák közül a Volkswagenek, Opelek és a Fiatok is becsúsznak már a 17 éves átlagéletkor fölé. De az Audi, a Suzuki, a Peugeot és a Seat forgalomban lévő autói is lassan nagykorúak lesznek az átlagéletkort tekintve – olvasható a gazdasági híroldalon.

Mint azt kiemelik, a fenti összesítés nem pusztán az átlag magyar autóvásárló anyagi helyzetéről „súlyos látlelet”, hanem azt is magában hordozza, hogy a baleseteknél sokkal nagyobb veszélyben lehetnek azok, akiknek csak öreg autóra futja. Szemléltetésnek az ausztrál autóminősítő intézet alábbi videóját csatolták, amiben azt vizsgálták, hogy milyen az, amikor egy 20+ éves autó ütközik egy modernebbel. Az eredmény sokkoló:

Mialatt a 2015-ös Toyota Corolla 5 csillagos értékelést kapott a biztonságra (12,93 pont a 16-ból), addig a 1998-as 0,4 (!) pontot szerzett a törésteszten. A szakértők szerint utóbbi kocsi szerkezete „katasztrofális” sérüléseket szenvedett, ahol a vezetőre nézve rendkívül nagy a súlyos fej-, mellkas- és lábsérülések kockázata – olvasható mások mellett.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×