eur:
393.11
usd:
367.35
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
A török elnöki hivatal sajtóirodája által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török elnök felszólal a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakciójának ülésén az ankarai parlamentben 2020. november 11-én. Erdogan kijelentette, hogy a hegyi-karabahi fegyveres konfliktust lezáró orosz-azeri-örmény megállapodás nyomán felállítandó török-orosz központnak köszönhetően véget ér az azeri föld 28 éve tartó örmény megszállása. Két nappal korábban Nikol Pasinján örmény miniszterelnök Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnökkel és Vlagyimir Putyin orosz államfővel megállapodást írt alá a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus lezárásáról.
Nyitókép: MTI/EPA/Török elnöki hivatal sajtóirodája

Török elnökválasztás: beindult a propagandagépezet, nagy hajrában Recep Tayyip Erdogan

Elszabaduló infláció, megélhetési gondok, a líra mélyrepülése, földrengés és következményei, elégtelen válságkezelés; már eleve nem volt túl jó Törökország gazdasága, ebbe a helyzetbe érkezik a török elnökválasztás. Egeresi Zoltán segít eligazodni.

Hamarosan a célegyenesbe fordul Törökországban a választási kampány, amelynek intenzitását mi sem mutatja jobban mint az, hogy Recep Tayyip Erdogan a minap egy élő választási műsorban lett rosszul.

Egeresi Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa, Törökország-kutató az InfoRádióban elmondta, tavaly régiós szinten is kiemelkedő, az országban pedig rekordmértékre, 81 százalékra emelkedett az infláció, a török utcákat járkálva bárki láthatja, hogy a pénzromlás aggasztja a lakosságot, az élelmiszerárak emelkedése pedig még az ismert számoknál is durvább volt; erre tett rá egy lapáttal a földrengés február 6-án, több mint 50 ezren meghaltak, 100 ezren megsérültek, házak tömegei váltak lakhatatlanná.

"A május 14-i parlamenti és elnökválasztáson kiélezett küzdelem várható. Komoly identitáspolitikát folytató államfővel van dolgunk, aki már több mint 20 éve vezeti az országot, nagyon profi politikus és egy óriási kampánygépezet van mögötte. Vele szemben áll egy hatpárti koalíció egy jelölttel" – vázolta Egeresi Zoltán.

És ott vannak még a kurdok, akik a szakértő szerint "eljátszhatják majd a mérleg nyelvét", egyelőre a közvélemény-kutatások azt mutatják, nincs szignifikáns különbség a török elnök és kihívója, Kemal Kilicdaroglu között, sok mindent eldönt, hogy aznap az emberek milyen lábbal kelnek fel.

Az ellenzéki elnökjelölt nemrégiben arról beszélt, két éven belül minden szíriai menekültet hazaküldene Törökországból. Hogy a szír kártya kijátszása mennyi plusz szavazót hozhat az ellenzéknek, arról azt mondta, nagyon régóta megfigyelhető, hogy a nehézségek közepette az országban egyre többen fordultak a menekültek ellen, mondván, az infláció mértéke részben nekik köszönhető, sokan igazságtalannak érzik, hogy a szírek ingyenes egészségügyi ellátást kapnak, a törököknek miattuk várniuk kell.

"A menekültellenes ellenzéki pártot néhány százalékra mérik, mégis nagyon aktív, megszólalásaira az ellenzéki államfőjelölt is próbál reflektálni. A szírek hivatalos számát 3,6 millióra teszik, ugyanakkor ennél jóval többen vannak az országban, de elindultak az integráció útján, ezért mindenkit hazaküldeni eléggé problémás" – mondta.

Recep Tayyip Erdogan elnök is a szírek visszatérése mellett kampányol, és sok ember haza is ment Szíriába – északra, ami török ellenőrzés alatt áll, de háborús övezetnek számít, ahová milliós nagyságrendben azért mégsem lehet visszaküldeni embereket.

"Más kérdés, hogy

az ellenzéki erők meg fogják lovagolni a menekültellenes hangulatot,

és ebbe bele fog állni az államfőjelölt is" – összegzett.

Ami Erdogan elnököt illeti, sokan bírálják Nyugaton, és felmerülhet, hogy akár erővel is megtartja a hatalmat a választások után is, annak eredményétől függetlenül. Erre reagálva Egeresi Zoltán azt mondta, vannak ilyen pletykák, de szerinte ellenzéki győzelem esetén hatalomátvétel jön, viszont "komolyan dolgozik a propagandagépezet, óriási kampányteljesítmény látszik, több helyen tart az elnök nagygyűlést, minden nap átad valamit", legyen szó atomerőműről vagy drónhordozó anyahajóról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×