eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
21 August 2021, Berlin: Football: Bundesliga, Hertha BSC - VfL Wolfsburg, Matchday 2 at Olympiastadion. Head coach Pal Dardai (l) of Hertha gives instructions to his player Kevin-Prince Boateng. Photo: Soeren Stache/dpa-Zentralbild/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the regulations of the DFL Deutsche Fußball Liga and/or the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by Soeren Stache/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: picture alliance/Getty Images

Már a százmillió eurós újabb befektetés is kevés a Hertha megmentéséhez

A Dárdai Pál által irányított berlini futballcsapat élvonalban maradáshoz a jelek szerint a klubvezetés sem fűz különösebb reményt.

A Hertha BSC szurkolói még mindig a bennmaradás esélyeit latolgatják. Azt azonban kénytelenek elismerni, hogy Dárdai Pál csapata számára ezek az esélyek inkább csak matematikailag állnak fenn. Ahhoz pedig már rendkívül nagy szerencse is kell, hogy a berlini kék-fehérek ne mondjanak búcsút a Bundesliga első osztályának. Kevés, ha Dárdaiék a hátralévő két mérkőzést megnyerik, elengedhetetlen lenne a "riválisok" botlása is.

A hétvége balul sült el a Hertha számára. A Köln otthonában elszenvedett 5-2-es vereség után hátránya az előtte állóktól, a Stuttgarttól, a Schalkétól és a Bochumtól négy, öt, illetve hat pontra nőtt. Ahhoz, hogy legalább az osztályozók jogát kiharcolja, a három közül kettőt meg kellene előznie, amihez nagy szerencse kell, de nem lehetetlen.

Mindenesetre ehhez elengedhetetlen lenne, hogy szombaton a berlini Olimpiai Stadionban a Bochumot két vállra fektesse. Az eddig derűlátó magyar edző, aki a csapatot már két ízben megmentette a kieséstől, és játékosként is "klubikonnak" számít, legutóbbi nyilatkozatában a reményről nem beszélt. Noha Sandro Schwarz áprilisban kinevezett utódaként ezúttal is óriási feladatra vállalkozott, a Köln elleni kudarc után kénytelen volt elismerni, hogy

csapata sem mentálisan, sem fizikálisan nincs megfelelő állapotban.

De még ha csoda történne is, és a hátra lévő mérkőzéseken sikerülne kiharcolni a bennmaradást, a berlinieket akkor is a Német Labdarúgóliga (DFL) ehhez szükséges hivatalos engedélyének megtagadása fenyegeti. A Hertha súlyos pénzügyi gondokkal küszködik, az elmúlt években jelentős mértékben eladósodott, amelyen nem segített az új amerikai befektetővel a közelmúltban kötött szerződése sem.

A licencválságot először erősítette meg hivatalosan a klub ügyvezető igazgatója. Az egyesület viharos vasárnapi közgyűlésén Thomas E. Herrich kertelés nélkül nemcsak azt ismerte be, hogy a Hertha drámai pénzügyi helyzetben van, hanem első ízben azt is, hogy a kék-fehéreket az első osztályhoz szükséges licenc megvonása fenyegeti.

"Ha gazdasági cselekvőképességünket nem tudjuk bizonyítani, nem fogjuk megkapni a a szükséges licencet"

– jelentette ki a klubvezető. Azt azonban hozzátette, hogy nem adták fel, sőt derűlátóan nyilatkozott a remélt engedéllyel kapcsolatban.

A 777 Partners amerikai befektető által ígért százmillió eurós beruházás jelentené ennek az alapkövét, de más forrásokra is szükség van. Utalt arra is, hogy a klubnak június 7-ig kell teljesítenie a DFL követelményeit, addig kell bizonyítania, hogy a Hertha képes finanszírozni a 2023/2024-es szezont.

A vasárnapi közgyűlésen ugyanakkor nem volt akkora vihar, amilyenre az előzetes értesülések szerint számítani lehetett. A közgyűlés előtt ugyanis az egyik vezetőségi tag indítványokat terjesztett elő a Hertha BSC több főnökének felmentésére. Az egyik indítvány a Bild szerint a felügyelőbizottság elnökének, Klaus Brügemann-nak a menesztését javasolta. A másik kérelem pedig hét elnökségi tag, köztük Kay Bernstein elnök és helyettese felmentésére irányult. Mindez elmaradt,

a vezetőséget Bernstein elnökkel az élen a résztvevők megerősítették tisztségeikben

.A tudósításokból kitűnt azonban, hogy a küldöttek mindenekelőtt a múlt hibáit elemezték, és a bennmaradásról mintha lemondtak volna. A Kicker sportlap szerint rendkívül jól jellemezte a hangulatot a korábbi középpályás, jelenlegi vezetőségi tag, Andreas "Zecke" Neuendorf felszólalása, aki éveken keresztül Dárdai játékostársa volt, most pedig az utánpótlással foglalkozó akadémia igazgatója. 2021 januárjától pályaedzőként segítette a Herthát akkor is megmentő magyar társát, míg az akkori sportigazgató, a szlovén Fredi Bobic novemberben mindkettőjüket menesztette.

A Dárdaival együtt ma is népszerű Neuendorf elsősorban Bobicot tette felelőssé a klub mostani rendkívül gyenge szerepléséért és a drámai pénzügyi helyzetért. A mintegy 1500 jelenlévő előtt a drámai helyzetet elkerülhetetlennek nevezte, és ezért a klub sportigazgatói tisztségéből az év elején menesztetett Bobicot tette elsősorban telelőssé.

"Leginkább a szenvedélyt, a a klub iránt elkötelezett szívet hiányolom" – fogalmazott a korábbi népszerű játékos, kifogásolva a a Hertha jelenlegi játékoskeretét. Több átigazolási időszak is rendelkezésünkre állt volna, hogy megfelelő csapatot állítsunk össze – jelentette ki. Neuendor ugyanakkor teljes támogatásáról biztosította a jelenlegi elnököt, Kay Bernsteint

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×