eur:
392.62
usd:
366.17
bux:
66768.87
2024. április 25. csütörtök Márk
Ügyfélfogadás az okmányirodában a nyíregyházi városházán 2014. május 13-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Óriási változás jön az autók átírásában és a forgalomba helyezésében is

Az eredetiségvizsgálaton kívül mindent online lehet majd intézni az autók adásvételekor.

Egy nagyszabású informatikai fejlesztés után, várhatóan a jövő évtől nem kell többé hosszú okmányirodai sorban állással számolni az új vagy használt autók átírásakor, illetve az első magyarországi forgalomba helyezéshez tartozó ügyintézés miatt, mert a Belügyminisztérium ezekkel a funkciókkal bővíti majd az online járműves szolgáltatások körét – írja a Telex.

A portál értesülései szerint ezt ugyanúgy ügyfélkapu-regisztráció birtokában lehet majd használni, mint az autók előéletének lekérdezéséhez kifejlesztett Jármű Szolgáltatási Platformot. A kilométerszám-változások, a korábbi műszaki vizsgák részleteinek, az autók eredetiségvizsgálati eredményeinek ellenőrzéséhez használható platform 2019 óta működik, és bár az állami gépjármű-adatbázisban szereplő elírások miatt sok kritika éri, évente több százezren használják.

A JSZP indulása óta szintén a Magyarorszag.hu-n lehet online intézni

  • a forgalomból ideiglenes kivonást,
  • a kivonási időszak meghosszabbítását,
  • az ismételt forgalomba helyezést,
  • a tulajdonos elérhetőségi adatainak változását,
  • az eltűnt törzskönyv pótlását,
  • a jármű eladásának bejelentését is,

a felsoroltakon kívül már csak az elektronikus átírási és forgalomba helyezési lehetőség hiányzott.

Az okmányirodai időpontfoglalások jelentős része most még a gépjárműves ügyintézéssel kapcsolatos, így a hivatalok terhelése is csökkenhet, ha a papírmunka nagy részét a mobiltelefonos és asztali gépre optimalizált felületek veszik át.

A gépjárműátírás lépései közül a eredetiségvizsgálatot nem érinti majd a változás, a vizsgálatra ezután is személyesen kell elvinni az autót. Ugyanakkor a kötelező biztosítás megkötésére a tervek alapján szintén önálló felületet alakítanak ki az állami rendszerben, az egységes átírási felületen egyszerűen lekérhetjük majd a biztosítók személyre szabott árajánlatait is, és megköthetjük az új kötelező biztosítást a tervek szerint.

Ezt követően léphetünk tovább az ügyintézésben, amikor a Belügyminisztérium által kezelt gépjármű-nyilvántartásban is megváltoztatják a tulajdonosi adatokat. A tulajdonjog-átvezetés mellett lehetőség lesz online intézhető üzembentartó-váltásra is.

Az illetékfizetésnél az állami felület az átírás lezárása előtt átirányítja majd az érintettet egy biztonságos banki átutalási felületre, amikor pedig kifizette az illetéket, a bank értesítést küld az állami informatikai rendszernek, hogy továbbengedheti a folyamatot.

Az átálláshoz még szükség lesz jogszabályok módosítására is. A külföldről behozott autók átírására is lehetőség lesz az új rendszerben, de ezt későbbi időpontban vezetik majd be. Ekkor kerülhet napirendre a regisztrációsadó-eljárás beépítése ugyanerre a közös átírási felületre.

Az e-közigazgatásért felelős Miniszterelnöki Kabinetiroda megerősítette, hogy az ügyfélközpontú e-közigazgatás megteremtése érdekében elindult a járműügyintézést érintő online szolgáltatások fejlesztése, de a rendszer és a jogszabályi környezet kialakítása folyamatban van, így a részletekről később ad tájékoztatást.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×