eur:
392.51
usd:
367.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Ezrek ünneplik a tavaszi nap-éj egyenlőséget Chichén Itzá maja romváros lépcsős piramisánál a mexikói Yucatán-félszigeten 2018. március 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Cuauhtemoc Moreno

Eddig elzárt ősi területekre engedik be a turistákat - videó

Megnyitják a turisták előtt a mexikói Yucatán-félszigeten fekvő maja romváros, Chichén Itzá eddig elzárt részét.

Az úgynevezett Chichén Viejó (Chichén óvárosa) szeptember 2-tól lesz látogatható. Ez az UNESCO világörökségi listáján szereplő romváros legrégibb része. A szóban forgó 14 500 négyzetméter terület délnyugatra található a romváros mai központjától.

Az INAH szerint Chichén Viejóban élt egykor a városi elit. Az ottani palotában találták a legkorábbi régészeti leleteket a Krisztus utáni 600 és 850 között.

"A ma ismert monumentális létesítmény egyfajta elődvárosáról van szó" - mondta Prieto. Hozzátette, hogy a megnyitásra kerülő új rész 25 épületet foglal magában.

Ezek között lakóépületek, kis templomok és közigazgatási épületek is vannak. Régészek több mint 30 éven át dolgoztak a helyszínen, amelyet ezért lezártak a látogatók előtt.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×